• hr
  • en
  • de
  • it

06.02.2010. Najava 33 Americas Cupa

Uoči početka ovogodišnjeg, 33. po redu America's Cupa koji počinje za koji dan -točnije u ponedjeljak, 8. veljače 2010. - u četvrtak, 4. veljače u Europskom domu u Zagrebu održan je niz zanimljivih predavanja pod nazivom U susret America's Cupu. Okupilo se nas 60-tak zaljubljenika u jedrenje kako bismo poslušali što će nam reći znalci.
Susret je započeo poviješću, u koju nas je uveo Igor Tešija. O plovilima nas je detaljno informirao Andraž Mihelin, o taktičkim nijansama dvoboja Tomislav Bašić, a o situaciji u svjetskom dvobojskom jedrenju Damir Miloš.
Nabojat ću ukratko neke od zanimljivosti koje smo jučer čuli.
Prvi America's Cup održan je 1871. što ga čini najstarijim sportskim natjecanjem.
Prvo natjecanje organizirano je u Velikoj Britaniji kada je oplovljen Otok Wight. To je ujedno bila i zadnja takva utrka održana s ove strane "Bare". Te davne godine pobjedu je, naime, odnio američki brod "America". Otada, više nikad u povijesti America's Cupa, pobjedu nije uspio odnijeti niti jedan britanski brod!
Zapravo u tih proteklih skoro 140 godina, uz Amerikance su jedine pobjedničke posade bile pod zastavama Novog Zelanda i Švicarske.
America's Cup nije samo sportsko natjecanje u jedrenju, nego i u brodogradnji, prikupljanju sredstava te upravljanju. Oduvijek je to bilo natjecanje bogatih te bi ga se moglo usporediti s Formulom 1 u automobilskoj industriji.
Tako smo čuli da 1992. glavni motiv za sudjelovanje tadašnjeg pobjednika, Billa Kocha, nije imao baš previše veze s jedriličarstvom, pa čak ni sa sportom: ovom multimilijarderu odvjetnici su savjetovali da krene u "regatavanje" kako bi smanjio dospjele poreze, a time i alimentacije nezasitnoj supruzi nakon rastave.
U Mariboru je 1988. napravljen trup za brod koji je pod jugoslavenskom zastavom trebao zaploviti na America's Cupu 1992. Trup je čak dobio potvrdnicu za sudjelovanje u utrci, ali na žalost brod nije uspio stići do SAD-a jer se raspala -Jugoslavija. Neko se vrijeme brod čak vodio pod hrvatskom zastavom i brojem CRO14, ali na žalost iz ureda tadašnjeg predsjednika Tuđmana iz nekog je razloga stigla obavijest da neće sudjelovati u regati. Nakon toga brod je dobio slovensku zastavu te mu je dodijeljen broj SLO4, no na žalost svejedno nikad nije došao u SAD-a ni na regatu.
Predstojeći, 33. America's Cup, zapravo je dvoboj dvaju posada. Donosimo usporedni pregled ovogodišnjih takmaca:

Glavna karakteristika plovila kojim će upravljati posada BMW Oracle je takozvano avionsko krilo umjesto glavnog jedra. Neke od prednosti tog "krutog" jedra, istaknute na jučerašnjem susretu, jesu, primjerice, bolji odnos povlačenja i potezanja (drug/lift), znatno veća težina u odnosu na klasična jedra, lakša mogućnost kontrole u odnosu na klasično jedro te manje sile u škotama. Problem se javlja kod pristajanja jer jedro treba - demontirati.
Još nije poznato da li je BMW Oracle tehnološki napredniji od broda Alinghi 5. Ekipa je imala kratko razdoblje uvježbavanja pa su sve opcije su moguće. U svakom slučaju, prednost BMW Oracla je veći stabilitet, dok se Alinghi 5 odlikuje manjim otporom. Procjenjuje se da su posade obaju plovila podjednako dobre. Međutim, budući da BMW Oracle ima posve novu tehnologiju, moguće da će posada Alinghija 5 biti u prednosti iz jednostavnog razloga što je već upoznata s brodom i tehnologijom.
Evo kako izgleda regatni plan utrke koja, budući da su na prošlom Cupu pobjedu odnijeli Švicarci koji nemaju svoje more, kreće iz - španjolske Valencije:
1. plov, ponedjeljak 08.02.2010. - jedrenje u štap - 20 milja u vjetar - 20 milja niz vjetar
2. plov, srijeda 10.02.2010. - istostranični trokut - stranice duge 13 milja, ukupno 39 milja
3. plov, petak 12.02.2010. ako će biti potreban, bit će identičan prvome

Najveći problem brodova i posade biti će okreti oko bova. Tu će najvažniji zadatak biti - ostati čitav.

Detalj sa predavanja: Tomislav Bašić

Ostalo je još dosta nepoznanica. Tako još nije poznato tko će biti skiperi.
O tome da li će se prvi plov doista održati u ponedjeljak odlučit će glavni sudac. Sudeći prema vremenskoj prognozi, mala je vjerojatnost da će start biti moguć. Predviđa se, naime, vjetar jakosti 25 čvorova, što je previše za ove brodove. Već pri 7 čvorova vjetra na moru, navodno se na vrhu 50-metarskog jarbola javlja vjetar od 40 čvorova.
Zanimljivo je i da se prije starta, tj. za vrijeme startne procedure, jedan član posade baca u more. Riječ je o članu posade zaduženom za kalibraciju instrumenata.
Brodovima je dozvoljeno da za vrijeme utrke ispuštaju emulziju koja smanjuje otpor trupa. Ista emulzija, navodno, nema štetnih posljedica po okoliš.
Posadama je dozvoljena sva elektronska oprema na brodu. Za vrijeme startne procedure prekida se veza s kopnom i s meteorološkim timovima.
Za vrijeme utrke, posade mogu koristiti laserske mjerače udaljenosti, brzine i smjera vjetra.
Uglavnom, kako su izjavili neki od predavača, sljedeći tjedan isplati se uzeti godišnji!
Preko službene internetske stranice http://www.americascup.com/en/index.php svi će moći izravno pratiti dvoboj.

Izjave voditelja:

  Ratko Štibrić

 Tomislav Bašić

 Andraž Mihelin

 

 

Video najava dvoboja

 

Prema tome - u ponedjeljak ujutro svi pred monitore svojih kompjutera!

Nikolina Matetić Pelikan/Zoran Pelikan

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top