• hr
  • en
  • de
  • it

06.01.2010. Svjetionik Sv. Petar mamit će elitne turiste

Svjetionik na Sv. Petru od "Plovputa", splitske tvrtke koja gospodari svjetionicima, zakupio je hercegovački poduzetnik Dika Slezak. Kako nam je potvrdio zakupac, do sljedećeg ljeta uredit će ga u luksuzni turistički smještaj i ponuditi tržištu.
Za makarski svjetionik na prekrasnom položaju, s kojega se kao na dlanu prostire Makarska s kilometarskom šljunčanom plažom i Biokovom u pozadini, te otocima s južne strane, iznimno je zanimanje turista i zakupaca.
Od 48 svjetionika na Jadranu njih 31 nije uređeno za turizam, te ih je tvrtka "Plovput" stavila na natječaj za zakup. Budući da se radi o specifičnim objektima i povijesnoj baštini, zakupac će smjeti renovirati samo unutrašnjost objekta, i to prema projektu "Plovputa".
Na vanjskom dijelu neće smjeti ništa mijenjati. Do sada uređeni 21 apartman standarda tri zvjezdice u jedanaest svjetionika popunjeno je prosječno po 160 dana turistima iz svih krajeva svijeta. I do sada se iznajmljivao svjetionik u Makarskoj, koji je u sadašnjem stanju opremljenosti bio rekorder po popunjenosti.
Stoga treba očekivati da će nakon podizanja kategorizacije svjetionik značiti obogaćivanje turističke ponude po svojoj atraktivnosti lokacije i same zgrade.
Sve se više traže posebna osamljena mjesta, kao što su kućice u uvalama, luksuzne kuće ili svjetionici. Osjeti se to i na cijeni pa u jeku turističke sezone apartman u svjetioniku turisti plaćaju od 600 do 1100 eura za tjedan dana ljetovanja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr