• hr
  • en
  • de
  • it

05.10.2010. Bilo je teško, neizvjesno i opasno

Puna tri tjedna prošla su otkako je Klaudio Stilin bio otet u Kamerunu, u noći s nedjelje, 12. rujna, na ponedjeljak. Neizvjesnost je trajala do prošlog petka kada je odlučnom akcijom kamerunskih snaga reda i specijalnih postrojbi oslobođen zajedno s još petoricom talaca. Stilin je bio prvi časnik stroja na brodu Amerigo Vespucci. belgijskog brodara Jan De Nula, dok je pod luksemburškom zastavom bio zaposlen na jaružanju luke u kamerunskoj Douali.
Supruga Klaudija Stilina Eni i njegovi roditelji Smiljana i Tomislav su dobili prvu dobru vijest nakon one o oslobađanju šest pomoraca. Stilin je doputovao posebnim zrakoplovom do zagrebačkog Plesa. Povratak je organizirala njegova brodarska kompanija. Nakon kraćeg odmora u Zagrebu slijedio je povratak u Crikvenicu.
Nedugo nakon povratka javio se telefonom sa željom da poštujemo njegovu privatnost i tražio naše razumijevanje za njegovih proteklih tri tjedna, od čega punih devetnaest dana u zatočeništvu. Na pitanje jesu li otmičari prema njemu i njegovim kolegama bili korektni, rekao je:
- Budući da sam se nalazio u zatvoru ne može biti govora o korektnom odnosu. Bilo je neizvjesno, teško i opasno! Nasreću sve je dobro okončano. Nalazim se kod kuće, u Crikvenici, ali nemojte tražiti da vam otvaram kuću i da se fotografiram, rekao je Klaudio Stilin.
O ostalim pojedinostima Stilin nije želio govoriti. Za sve je uputio na glasnogovornika belgijske kompanije jer on, rekao je i to, želi i dalje ostati u brodarskoj kompaniji Jan De Nul.

Izvor: www.novilist.hr