• hr
  • en
  • de
  • it

05.09.2010. Mali Ždrelac zatvoren za plovidbu od 20. rujna

Radovi na plovnom koridoru kanala Mali Ždrelac nastavit će se na jesen, te će se privremeno zatvoriti za plovidbu od 20. rujna 2010. godine, a krajem godine kanal bi se otvorio za plovidbu (širina kanala 40 m i dubina 5 m), a radovi koji bi se izvodili tijekom slijedeće godine ne bi zahtijevali ponovno zatvaranje kanala.
Utvrđeno je to na današnjem sastanku o nastavku radova na projektu produbljenja i proširenja kanala, održanom u prostorijama HGK Županijske komore Zadar, a kojem su nazočili predstavnici Plovputa d.o.o. Split (investitor), Konstruktor inženjeringa d.d. (izvođač), Obale d.o.o. (nadzor), Lučke kapetanije Zadar, Agencije za obalni linijski pomorski promet, Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.
Na sastanku su predstavnici Plovputa upoznali nazočne s potrebom privremenog zatvaranja za plovidbu plovnog koridora kanala (prolaza) Mali Ždrelac, a s ciljem omogućavanja nastavka radova u unutarnjem dijelu kanala.
Radovi koji će se izvesti tijekom ove godine obuhvaćaju produbljenje plovnog koridora kanala Mali Ždrelac na dubinu od 5 metara, osim uskog dijela oko stupa dalekovoda na pašmanskoj strani, koji bi se na zahtijevanu dubinu produbio nakon uklanjanja navedenog stupa. Osim toga, izvršit će se i polaganja cijevi između otoka Ugljana i Pašmana kroz koje će se naknadno provući električni kabel koji trenutno ova dva otoka spaja zračnom linijom iznad kanala.
Tijekom sljedeće godine pristupit će se rekonstrukciji dalekovoda, dovršetku proširenja i produbljenja kanala na projektiranu širinu od 56 m i dubinu od 5 m od srednje razine mora, izgradnji zaštitnih zidova kanala s obje strane, te izgradnji i postavljanju objekata sigurnosti plovidbe u kanalu.

Izvor: www.mmpi.hr