• hr
  • en
  • de
  • it

05.08.2010. Morski plavci stalno su u akciji

Ljeti turisti ne preplavljuju samo istarski poluotok, već i more, pa je gužva i ondje podjednaka kao i na kopnu te je stoga veća prisutnost pomorske policije u istarskom akvatoriju neminovna.
Jedna od osnovnih zadaća pomorske policije jest nadzor državne granice na moru, a izuzev graničnih ophodnji ljeti je ona prisutnija uz priobalje. U ljetnim mjesecima gotovo su svakodnevne i policijske akcije.
"Premda su svakodnevne ophodnje pomorske policije uz plaže i kupališta s ciljem podizanja visoke razine sigurnosti na moru, tijekom proteklih vikenda provodile su se pojačane aktivnosti i tom prilikom smo se s većim brojem plovila i službenika koncentrirali na pojedina područja.
Primjerice akcija 'Sigurnost na moru' provodila se istovremeno na cijelom području u nadležnosti PU istarske, odnosno od Savudrijske vale do Rta Brestova na Kvarneru", rekao nam je policijski službenik Odjela za državnu granicu Alen Drandić.
Drandić kaže da ljudi znaju često komentirati da bi takvih akcija trebalo biti više, ili pak da bi pomorska policija češće trebala biti na moru, no činjenica je, ističe on, da je pomorska policija stalno prisutna na moru.
Prema Drandićevim riječima, tijekom sezone najaktualnije je glisiranje blizu obale i njegovo sankcioniranje. Do prije godinu dana nadležnost za glisiranje imala je isključivo Lučka kapetanija, no izmjenom Pomorskog zakonika i policija je dobila ovlaštenja za kažnjavanje određenih prekršaja na moru.
"Cilj je akcija djelovati preventivno i represivno prema osobama koje upravljaju gliserima i brodicama na mlazni pogon, odnosno jet skijem, a koje glisiraju na udaljenosti manjoj od 300 m od obale. Kazna za ovakav prekršaj propisana je zakonikom i kreće se od 1.000 do 15.000 kuna", rekao je Drandić.
Osim neopreznih voditelja brodica koji glisiraju uz obalu, nerijetko se kažnjavaju i isto tako neoprezni kupači koji plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Kako nam je rekao Drandić, za takav prekršaj kazna iznosi 500 kuna.
"Takvih neopreznih plivača ima posebno na području otočića kod Vrsara, ali i Rovinja. Oni znaju plivati od otoka do otoka, ili se pak na more otisnu u luft-madracima. Ove smo godine do sada kaznili dva takva kupača. Zanimljivo je da Nizozemci, prema rezultatima posljednje akcije, čine najviše prekršaja. Nismo radili konkretan statistički pregled, no očito je da Talijani i Slovenci dolaze češće na naše more pa su bolje upoznati s pomorskim pravilima", rekao je Drandić.
Osim nadzora, pomorska policija tijekom godine provodi i sudjeluje u akcijama spašavanja, pa je tako nedavno iz uzburkanog mora kod autokampa Stoja spasila dvije maloljetne Švicarke i njihovog 19-godišnjeg sunarodnjaka. Nerijetko zna uskočiti i u pomoć brodovima koje zadesi havarija motora, odnosno otegli ih do najbliže luke.
Nadzire i posebna morska staništa poput Tarske vale, Raškog zaljeva i Šćuzu u Pomeru, ali i zaštićeni krajolik Limskog kanala. Pod njihovim su budnim okom i zaštićeni lokaliteti potopljenih brodova "Baron Gautsch" i "Coriolanus".
Nacionalni park Brijuni ima svoju 24-satnu rendžersku službu nadzora, no bez obzira na to pomorska policija i na području takozvane zone zabilježi pokoji pomorski prekršaj. Upravo je na tom području nedavno pronašla dva parangala, koja je izvukla iz mora i sada traži počinitelja.

Izvor: www.glasistre.hr