• hr
  • en
  • de
  • it

05.07.2010. Dan na hrvatskoj plaži jeftiniji i od Turske

Dan na plaži u Hrvatskoj jeftiniji je od dnevnog uživanja na plaži u Italiji, ali i Grčkoj. Mnogi koji ljetuju na Hrvatskoj obali se s time neće složiti, no do takvog su zaključka došli u talijanskom uduženju za zaštitu potrošača Codacons u kojem su i ove godine napravili usporedbu cijena u turističkim destinacijama nekoliko mediteranskih zemalja. Talijani se tako žale da su im cijene ponude na plažama među najvišima u Europi. Codaconsovo istraživanje je u obzir uzelo potrošnju dvije osobe na plaži u što su uračunali dvije ležaljke, suncobran, dvije boce vode te dva sendviča. Zbrojivši sve te troškove došli su do najvišeg troška od 40 eura koliko će gostima na plažama naplatiti Francuzi. na drugom mjestu po skupoći je Njemačka (36,5 eura) koja se pokazala za nijansu skuplja od Italije na čijim će plaćama navedeni aranžman koštati u prosjeku 35 eura, odnosno oko 250 kuna. U skupljim verzijama ta se cijena diže i do 50 eura, navode u udruženju u kojem su također izračunali da će isti »paket« u Hrvatskoj koštati 20 eura, što ispada manje i od nekih konkurenata na mediteranu koji su na glasu kao znatno jeftiniji. U Grčkoj je ovaj trošak 22 eura, u Španjolskoj 24, a u Turskoj 25 eura. No ne treba zaboraviti da je u Grčkoj hrana općenito jeftinija, kao i da se dvije ležaljke i sucobran uz dvije vode i dva sendviča mogu dobiti već za 16 eura, kao i da Turci najviše gostiju privlače vrlo jeftinim all inclusive aranžmanima koji pretpostavljau da gost izvan plaćenog aranžmana ne mora plaćati apsolutno ništa, ni piće, ni jelo, ni ležaljke.
U Grčkoj se primjerice ležaljke cijene od 4 do 6 eura po danu, u španjolskom turističkom mjestu Sitgesu gost će za najam suncobrana platiti 5 eura, a ležaljke 6 eura, u Italiji se suncobran plaća između 3 i 8 eura, a ležaljka od 4 do 12 eura. Na kvarnerskim se plažama pak suncobran može unajmiti za 20 kuna, a ležaljka za 25 kuna.
S druge strane, činjenica je da će i ove godina, čak i više nego lani kada je Hrvatska od turizma uprihodovala za milijardu eura manje, gosti gledati na svaki euro. Već sada se primjećuje da se štedi pa se tako ovih dana od turističkih djelatnika moglo čuti da je teško prodati izlet od 20-ak eura te da su gosti čak i za Domovinskog rata više trošili. Pola mlijuna izgubljenih radnih mjesta u proteklih godinu dana u Europi svakako nije zanemariv podatak koji će se na ovaj ili onaj način reflektirati i na Hrvatsku. Da će se trošiti manje pokazuje i nedavno istraživanje koje je u 16 europskih zemalja provela agencija GfK i prema kojem će petina onih koji se, unatoč svemu odluče otići na odmor, potrošiti ukupno do 500 eura. Oko trećine ispitanika će na odmor potrošiti maksimalno tisuću eura po osobi, dok će tek jedan od deset ispitanih trošit će između jedne i dvije tisuće eura. Zanimljivo je da su se kao najrastrošniji izjasnili Britanci i Nizozemci. No bez obzira na to koliko će u konačnici potrošiti, hrvatski turistički djelatnici ove će sezone očito željno iščekivati ama baš svakog gosta. Pitanje je samo hoće li ga dočekivati s cijenom miješane pizze od 60-ak kuna?

Izvor: www.novilist.hr


  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top