• hr
  • en
  • de
  • it

05.04.2010. Lučka uprava popustila brodarima u Rapcu

Udruga brodara Rabac i Lučka uprava sporazumjeli su se o početku razmatranja proširenja statusa komunalnog veza na dijelove rabačke luke koji se sada smatraju operativnom obalom. Uprava će raspisati natječaj za komunalne vezove da bi sagledala potreba za njima, nakon čega se očekuje odluka o proširenju koja bi pogodovala brodarima.
Prijedlog je da se komunalnim vezom proglasi obala od početka rive do njene glave i na drugoj strani novi dio koji je prvi izgrađen. Time bi prestala obveza plaćanja ležarine za brodare koji vezuju svoja plovila ili neposredno uz glavu rive ili na spomenutom dijelu nove rive.
Osim plaćanja komunalnih usluga, njihove bi obveze bile platiti stotinu kuna po metru dužine plovila na godinu te dvije kune po metru za svako ticanje operativne obale, tj. za svaki ukrcaj i iskrcaj putnika. Nova raspodjela donijela bi stotinjak tisuća kuna uštede godišnje vlasnicima velikih plovila, a vlasnicima manjih pedesetak tisuća kuna.
Sastanak je održan u Gradu, a o dogovoru su novinare obavijestili predsjednik Udruge brodara Roberto Batičić i predsjednik Sekcije brodara u HOK-u Valter Grubica. Na njihovoj strani pregovorima su prisustvovali i predstavnici ribara te malih iznajmljivača čamaca, koji su na isti način zainteresirani za promjene.
Lučku upravu zastupali su predsjednik Upravnog vijeća Dino Škopa, ravnatelj Mario Paliska te lučki kapetani Josip Lazarić i Nino Škopac. Grad je predstavljao pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Ljubo Buršić, a u ulozi posrednika Mladen Mandić, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
"Naša upornost i inzistiranje u Gradu, Istarskoj županiji i Ministarstvu urodili su plodom. Rabački brodari konačno će biti u ravnopravnom položaju s ostalima u Hrvatskoj", kaže Grubica. Ostaje problem sudske tužbe koju je Lučka uprava podnijela protiv brodara zbog neplaćanja obveza.
"Nakon što smo se dogovorili o vezovima, vjerujem da ćemo se isto tako dogovoriti i o plaćanju dugova na obostrano zadovoljstvo i da će tužbe biti povučene", kaže Batičić.
Problem je nastao 1. kolovoza 2008. stupanjem na snagu novog pravilnika o komunalnim vezovima koji je ministarstvo donijelo da bi olakšalo položaj brodara, ali rabački brodari time nisu profitirali jer je Lučka uprava taj status dodijelila samo obali pogodnoj za vezivanje čamaca. Umjesto toga, brodari su postali obvezni plaćati ležarine za korištenje operativne obale 17 kuna po metru plovila dnevno.
Na njihove tvrdnje da je zakonodavac jasno odredio da vlasnici plovila s prebivalištem na području jedinice lokalne samouprave imaju pravo na komunalni vez Lučka uprava je odvraćala da nigdje nije navedeno da ga treba dobiti svaki od njih.
Inspekcijski i upravni nadzor obavljen u siječnju prošle godine pokazao je da Lučka uprava nije prekršila zakon. Nakon završetka sezone, u rujnu, nezadovoljni brodari namjeravali su svoje nezadovoljstvo iskazati blokadom pristaništa Brestova, ali su odustali.

Izvor: www.glasistre.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top