• hr
  • en
  • de
  • it

05.03.2010. Rota Palagruzona 2010. - prvi će put jedriti i stranci

Prva međunarodna povijesna regata imena "Rota Palagruzona 2010." održat će se od 20. do 25. lipnja - rečeno je na konferenciji za novinare u splitskoj kavani "Luxor" gdje je predstavljen ovaj projekt, koji je prošlog ljeta imao premijeru, no za ovu godinu su organizatori iz Kulturne ustanove "Ars Halieutica" pripremili brojne novosti.
- Osim Norvežana koji su nam se pridružili i lani, dolaze nam i Finci te Talijani, koji će tako sudjelovanjem na regati predstaviti i svoje stare običaje regatavanja na starim drvenim brodovima. Tako smo postali međunarodna regata koja će sve sudionike, kao i brojne goste koje očekujemo na Hvaru i Visu, ali i na Palagruži, na tren vratiti u prošlost - u priču o regatavanju na legendarnoj falkuši i leutima, a očekuju se na startu i brojne gajete - kaže idejni začetnik projekta prof. dr. sc. Joško Božanić.
Prva regata na ruti od Komiže do Palagruže održana je daleke 12. lipnja 1593. godine, a uoči navigavanja zapovjednici čak 74 komiške falkuše sastali su se u hvarskoj Loži i dogovorili sve detalje, pa će i tako ova suvremena regata imati start pred Hvarom.
- Podržavamo ovu regatu jer je uz sportski i ribarski aspekt ovdje jako izražen kulturno-turistički doprinos samoga događanja. Hvarski mandrač uoči starta prve etape od Hvara do Visa bit će svojevrsni muzej starih brodova na otvorenom - kaže gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, a u podršci mu se pridružila i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević:
- Odlična je ovo promocija hrvatske ribarske tradicije, a Komiža je ipak najribarskije mjesto na Jadranu. Mnogo nam ovaj događaj znači i kao uvod u početak turističke sezone, no i kao još bolja povezanost gradova Hvara, Visa i same Komiže.
Ove godine je u cijelu jedriličarsko-ribarsku priču uključen i grad Vis o čemu prvi čovjeg grada Ivan Radica kaže: - Zadovoljni smo sudjelovanjem u ovoj manifestaciji jer možemo pokazati našu bogatu povijest svijetu. Uostalom, Vis, odnosno Issa, je najstarije urbano središte na području Hrvatske.
Kako već 500 godina komiški top nije u uporabi, start ove regate dat će top sa - Brača. Organizatori su ga pronašli u Sutivanu, pa će upravo pucanj iz njega označiti početak jedrenja prema Palagruži. Brački top će biti postavljen na komiškoj Komuni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Sandra Barčot