• hr
  • en
  • de
  • it

04.10.2010. Zlarinski koralj na kamenu - najbolji suvenir u Hrvatskoj

Jadranski crveni koralj na kamenu - najbolji je suvenir u Hrvatskoj za 2010. godinu. Odlučilo je to povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice u sklopu akcije "Plavi cvijet". To prestižno turističko priznanje ide u ruke Kristin Ljube i Mira Beškera, vlasnika obrta "Zlarinka" s otoka Zlarina, iz čije je radionice suvenir i potekao.
- Taj suvenir smo osmislili još prije deset godina. Već 2005. godine dobio je priznanje kao najbolji suvenir u Šibensko-kninskoj županiji. Da budem iskrena, nismo se ni nadali da će ove godine biti proglašen najboljim hrvatskim suvenirom.
Inače, radimo ga od crvenog jadranskog koralja, koji je temelj svega što izrađujemo u našem obrtu. Crveni koralj jedan je od najkvalitetnijih u svijetu zbog svoje tvrdoće, pogodan je za obradu i može ga se polirati gotovo do savršenstva.
Naš suvenir trenutačno radimo od koralja koji se vadi oko otoka Mljeta, Lastova, Visa... Suvenir je veoma vjeran i izgleda gotovo jednako kao i u moru - kazuje nam Kristin Ljuba.
Kako nam kaže, suvenir najviše kupuju Zlarinjani koji ne žive na otoku.
- Svima njima to je lijepa uspomena na otok s kojeg su potekli. Također, ako je bilo koja manifestacija na Zlarinu, njezini sudionici obvezno nose taj suvenir. Činjenica je da stranci puno manje kupuju koralj na kamenu. Potaknuti i ovim priznanjem, vjerojatno ćemo i mi malo žešće promovirati naš koralj - kaže Kristin.
Slično razmišlja i Miro Bešker, druga polovica obrta "Zlarinka". Miro je Splićanin, zlarinski zet, koji je tajne zanata obrade koralja naučio od punca.
- Ovim poslom se bavim 24 sata, već šestu sezonu. Mogu kazati da naš nagrađeni suvenir, jadranski crveni koralj na kamenu, izgleda savršeno jednostavno... i za njega i ne treba previše truda.
Međutim, moja je želja da koralj bude pravi brand Zlarina. Doduše, za nas se čulo u mnogim dijelovima svijeta, od Islanda, Sjeverne Amerike... Ipak, smatram da to još nije dovoljno. Želim da kad se spomene Zlarin, prva asocijacija bude da je to otok koralja - govori Bešker.
Da Zlarin doista ima potencijala da to i bude, govori podatak da su Zlarinjani čak prije 600 godina vadili koralje, ali ga nisu obrađivali.

Kinezi ‘ludi' za našim koraljem
Trenutačno, Kina je svjetsko tržište broj jedan. Tamo je pravi "bum". Odnosno, doslovce su "poludjeli" za jadranskim crvenim koraljem i "masno" ga plaćaju. I, vjerujte, on to i zaslužuje. Po svojoj kvaliteti, on je u svjetskom vrhu, uz južnosicilijanski i pacifički koralj- pojašnjava Miro Bešker.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr