• hr
  • en
  • de
  • it

04.08.2010. Nizozemska 14-godišnjakinja krenula oploviti svijet

Laura Deker, 14-godišnja Nizozemka, danas je skočila na svoju jahtu Guppy i spremila se oploviti svijet, te tako postati najmlađa osoba kojoj je to uspjelo.
Deker se sa svojim ocem Dickom otisnula iz luke Denn Osse, te su njih dvoje krenuli prema Portugalu. Kad dođu tamo, otac će se maknuti s 11,5-metarske jahte i pustiti Lauru da krene u svoju avanturu, na koju se moralo čekati godinu dana.
Laura je, naime, tek prošli tjedan uspjela dobiti pravnu bitku protiv nizozemskih agencija za zaštitu djece, koje su je sprečavale u podvigu, tvrdeći da je premlada i da ne zna u što se upušta.
"Sad mogu ploviti, i to je odlično", rekla ja je Laura novinarima.
Dekker je prošle godine postala svjetska zvijezda nakon što je, tada sa 13 godina, objavila da namjerava krenuti na put brodom oko svijeta. Od onda je našla veći brod, opremila ga modernom navigacijskom i sigurnosnom opremom i naučila cijelu seriju sigurnosnih procedura, od toga kako šivati rane i boriti se s nedostatkom sna do toga kako ugasiti požar na svom 11 i pol metara dugom brodu Guppy, koji je opremila novim jedrima.
Dekker i ljudi koji je podržavaju pomno su isplanirali rutu koja će djevojčici omogućiti da za dvije godine oplovi svijet. Također su isplanirali alternativni put oko Afrike kako bi izbjegla opasni Adenski zaljev. Vijeće za zaštitu djece, koje je tražilo još 12 mjeseci zabrane ove opasne avanture, izrazilo je svoju zabrinutost, ali im je nestalo pravnih koraka, pa se moraju pomiriti sa sudskom odlukom.
Dekker je rođena na jahti u vodama oko Novog Zelanda, njeni su roditelji u vrijeme njenog rođenja plovili oko svijeta. Njen otac je od početka podržavao ideju o putu oko svijeta, a majka se prvo protivila, ali je ranije ove godine dala svoj blagoslov.
Ako uspije oploviti svijet u roku od dvije godine, postat će najmlađa osoba u povijesti kojoj je to uspjelo i srušiti rekord Amerikanke Abby Sunderland, koja ga drži sa svojom jahtom Ella's Pink Lady. Rezultat će biti samo neslužben, jer su iz Guinnessove knjige rekorda rekli kako više neće priznavati rekorde za "najmlađe" mornare, budući da to priziva opasnost.

Izvor: www.index.hr