• hr
  • en
  • de
  • it

04.08.2010. Kroz Mali Ždrelac dnevno prođe oko 900 plovila

Koliko brodova prolazi kroz Mali Ždrelac, više nije nepoznanica. Podatke o prometu kroz taj kanal između Ugljana i Pašmana ne znaju, naime, ni na najmjerodavnijim mjestima, iako su baš zbog frekventnosti i sigurnosti plovidbe, državnim sredstvima lani počeli radovi na njegovu proširenju i produbljenju.
Svima, dakle, na znanje i ravnanje - kroz Mali Ždrelac dnevno u špici sezone prođe oko 900 plovila. Do takvog je broja - sjedeći uz obalu kanala i brojeći, došao Slavko Bačić, do mirovine 34 godine inspektor sigurnosti u Lučkoj kapetaniji u Zadru.
- Oduvijek me intrigirao taj podatak koji se nigdje nije mogao dobiti, a nakon što ste i vi u "Slobodnoj" nedavno na to upozorili, odlučio sam doći do što je moguće točnije brojke. Sjedio sam četiri sata uz prolaz Mali Ždrelac i pobrojio sva plovila koja su njime prošla tog jutra od osam do 12 sati.
Prethodno sam odredio parametre koji bi trebali biti zanimljivi nadležnim državnim tijelima i javnosti. Pratio sam smjer plovidbe - iz Zadarskog u Srednji kanal i obrnuto, procijenjenu dužinu plovila i njihovu zastavu - kazuje nam Bačić, čiji će podaci zamijeniti dosadašnje posve proizvoljne koji su se kretali od nekoliko stotina do čak dvije tisuće. 
Ujutro je bilo više brodova iz Zadarskog kanala, od 10 sati do podne sve su bili brojniji, a po dužini je najviše bilo onih od pet do deset metara. Iz Srednjeg je kanala u tim satima broj bio manji i iz sata u sat permanentan, što govori o ciljanoj plovidbi prema, vjerojatno, Zadru.
U poslijepodnevnim satima, slika se sigurno mijenja jer se brojna plovila koja su otplovila do otoka, mahom do Kornata, tada vraćaju - zaključuje Bačić. Ukupno je u četiri sata, koliko je pratio promet, kanalom prošlo 295 plovila, što bi, uz realnu procjenu da ih tijekom cijelog dana prođe tri puta više, iznosilo oko 900.
- Riječ je o respektabilnoj brojci koja opravdava svaku investiciju za povećanje razine sigurnosti - kaže Bačić.
- Šteta, dodaje, što pri rekonstrukciji mosta iznad kanala nije postignuta veća visina barem za nekoliko metara, što je već sada hendikep za velike jedrilice, a sve će nedostatke pokazati kad trajektna luka iz Zadra prijeđe u Gaženicu.
Broj domaćih i stranih zastava bio je gotovo podjednak - 145 domaćih i 150 stranih, među njima i jedan njemački kajak. Iznenađujuće je da je najbrojnija zastava od stranih bila američka, imalo ju je 29 plovila, sa po jednom manje su zastupljene austrijska i njemačka, vrlo im je blizu slovenska, zatim talijanska.
Prošlo je i pet slovačkih te po tri češke, poljske, engleske i belgijske zastave te dvije mađarske. Čak je osam plovila bilo bez registracije i bez zastave.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr