• hr
  • en
  • de
  • it

04.05.2010. Blanka Vlašić krstila Peristil

Najbolja hrvatska atletičarka i svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić kuma je novog "Jadroplovova" broda za prijevoz sipkih tereta, koji je jučer dobio ime "Peristil". Blanka je prerezala svečanu vrpcu, a boca s pjenušcem razbila se o brodski pramac.
-Neki se hvale jahtama, a pogledajte kakav brod ja imam. Najveći i najlipši na svitu - uz osmijeh je rekla Blanka, gledajući 190 metara dugu prinovu splitskog brodara, spremnu za plovidbu svjetskim morima. Škverani su s pljeskom pozdravljali Blanku za koju doznajemo da je prva sportašica u povijesti "Jadroplova" kojoj je pripala čast biti kuma jednom njihovu brodu.
-U nekoliko navrata sam bila kuma, ali na ovo kumstvo sam najponosnija - oduševljena je bila Blanka. Zanimljivo, uz škversku opremnu obalu nalazi se i vitka dizalica koju su sami radnici, onako, internim žargonom, nazvali - "Blanka". Zato što je, kako kažu, visoka i elegantna kao Blanka.
Direktor "Brodosplita" Srđan Kovač istaknuo je da je "Peristil" prvi brod koji splitski škver nakon stanke od 9 godina gradi za "Jadroplov".
-Očekujem nastavak suradnje s "Jadroplovom" da zajedno prebrodimo teško razdoblje na svjetskom tržištu - poručio je Kovač.
- Ovo je veliki dan za radnike "Jadroplova" jer su ovaj brod zaradili svojim dugogodišnjim radom i odricanjem. Blanku smo izabrali za kumu jer je pokazala da se do vrhunskih rezultata može doći samo radom. Vjerujem da će se i "Jadroplov" moći pohvaliti barem približno dobrim rezultatima kakve Blanka ima na sportskom polju, a za takve rezultate trebaju nam novi brodovi - kazao je Stjepan Papić, direktor "Jadroplova". Cijenu broda nisu nam pristali otkriti.

190 metara, dužina, 32 metra, širina, 17 metara, visina , 52.000 tona, nosivost

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr