• hr
  • en
  • de
  • it

04.04.2011. Uplovljavanje u uspješniju nautičku sezonu

U petak na Dugom otoku otvorila su se dva sezonska međunarodna granična prijelaza druge kategorije, ona u mjestu Sali i u Božavi, kaže kapetan Lučke ispostave Sali, Ivo Švorinić.

Naime, kao što je običaj sezonski međunarodni granični prijelazi na Dugom otoku otvaraju se 1. travnja. Ima i iznimaka, poput onih, ako je Uskrs ranijeg datuma, tada i uredi u Salima i Božavi započinju s radom tijekom ožujka.

Prema saznanjima kapetana Švorinića očekuje se veliki broj uplovljavanja u ovo predsezonsko nautičko vrijeme i to ne samo u Salima, već i u poznatoj nautičkoj i turističkoj destinaciji Božavi.

Dosadašnja praksa je pokazala da su Talijani na prostoru dugootočnog akvatorija najbrojniji, u postocima čak 85 posto. Ostalih petnaestak posto čine Njemci, Austrijanci i Slovenci. Međutim, nadodaje kapetan Švorinić, moramo se prisjetiti da nautičari paušalnu boravišnu pristojbu izračunatu na osnovi dužine broda i provedenih dana u teritorijalnom moru Republike Hrvatske plaćaju u ispostavama Lučkoj kapetaniji ili u njenim ispostavama.

U posljednje vrijeme, ističe saljski "piloto", nautičke sezone su po broju izdanih vinjeta u porastu i to redovito desetak posto. Na sezonskom međunarodnom graničnom prijelazu u Salima koji obuhvaća južni dio Dugog otoka i otok Ravu, prošle godine izdano je približno 800 vinjeta, dok je uplovljavanja bilo 1.500.

Kapetanu Vjeki Borojeviću, šefu božavske ispostave, u nadležnosti je akvatorij sjevernog djela Dugog otoka, uključujući otoke Žverinac i Rivanj. Važnost dviju dugootočnih ispostava prepoznala je i zadarska Lučka kapetanija. Umjesto dosadašnjeg broda veličine 10,5 metara, na raspolaganju je za ovu nautičku godinu brod calafurija od 14 metara. Osim za redoviti posao novi brod calafurija koji je po svojim kvalitetama postao simbolom plovidbe koristit će se pri traganju i spašavanju osoba, kao i u službi prijevoza bolesnika s otoka u Zadar.

Na pitanje koja je dužnost zapovjednika plovila koji uplovljava u Republiku Hrvatsku morskim putom, kapetan Švorinić odgovara da je zapovjednik dužan najkraćim putem uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole. Dužnost zapovjednika plovila je da ispuni vinjetu, ovjeri popis posade, putnika i osoba u Lučkoj kapetaniji ili u ispostavi lučke kapetanije.

Kapetan Švorinić pojašnjava da plovilo mora biti na vidljivu mjestu označeno vinjetom. Vinjetu također mora imati i plovilo čija je duljina tri metra ili veća, kao i plovilo manje od tri metra ako ima ukupnu snagu porivnih strojeva 5 KW ili jaču. Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju duljinu napr: kajak, sandolina, pedalina i sl. Vinjetu ne mora imati ni plovilo koje se čuva u luci ili nekom drugom odabranom mjestu u RH.

Rok valjanosti vinjete je godinu dana od dana izdavanja, a za jedno plovilo može se izdati samo jedna vinjeta. Vinjetu izdaje Lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije. Zapovjednik plovila na kojem će se izmjenjivati osobe tijekom plovidbe u RH dužan je lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije ishoditi poimeničan popis osoba koje u razdoblju valjanosti vinjete mogu boraviti i ploviti na plovilu, a ne može biti veći od dvostrukog kapaciteta uvećanog za trideset posto jediničnog kapaciteta. Na pitanje što se događa ako se tijekom inspekcijskog nadzora utvrdi da se na plovilu nalazi osoba koja nije navedena na popisu osoba ili ako popis osoba nije ovjeren dijelom vinjete, kapetan Švorinić smatra da se plovilom obavlja kabotaža.

Kapetan Šarunić spominje i kruzere koji plove dugootočnim akvatorijem. U dvije posljednje godine mjesto Sali postalo je susretište kruzera.

- U 2009. i 2010. nautičkoj godini ugostili smo po deset 'plovećih ljepotana'. Raduje me što je ove godine prijavljeno čak 35 kruzera koji dolaze direktno iz Venecije ili Dubrovnika, bez zaustavljanja u Zadru. Razgovarajući s posadama kruzera i samim gostima dolazimo do zaključka da su prezadovoljni s dugootočnim akvatorijem kao i sa Salima, mjestom u kojem možete uživati u ribljim i mesnim delicijama, saljskim užancama, raznovrsnim kulturnim događanjima i ostalim ljetnim dogodovštinama, zaključuje kapetan Švorinić.

Izvor: www.ezadar.hr