• hr
  • en
  • de
  • it

04.04.2010. Mještani Paga i dalje protiv megalomanskog projekta kanala

Puna tri sata Pažani su postavljali pitanja gradonačelniku Anti Fabijaniću, zamjeniku gradonačelnika Tinu Herendi i savjetniku gradonačelnika Ivi Fabijaniću na javnom skupu o famoznom projektu „Kanal Grad Pag - Košljun". Podsjetimo, radi se o megalomanskom projektu probijanja kanala koji bi otok Pag podijelio na dva dijela i čija je vrijednost nekoliko desetaka milijuna eura. Gradska vijećnica bila je mala za sve građane koji su željeli sudjelovati u raspravi i dobiti odgovore na pitanja koja ih muče.
Na početku skupa gradonačelnik Fabijanić je rekao kako je skup sazvan jer gradska vlast želi raditi javno i surađivati s građanima. Od samoga početka prilično mukotrpna skupa bilo je jasno kako će tonovi biti povišeni. O gospodarskom značenju kanala trebao je govoriti Eduard Maržić, vijećnik Gradskog vijeća i direktor Kampa Šimuni, no građani su ga povicima zaustavili čim je spomenuo Dubai.
„Napravi to doma. Nismo mi balavci da nas vozaš" - uzviknuo je netko iz mnoštva, pa je Maržić odustao od izlaganja. Brojne inozemne turističke prospekte koje je donio prelistao je tek jedan umirovljenik koji je sjedio neposredno do njega. Situacija se malo stišala kada je zamjenik gradonačelnika Herenda iznosio kronologiju događaja kojom je pokušao objasniti kako je nova vlast samo nastavila provedbu projekta koji je naslijedila od prethodnika.
- Prema svim dokumentima vidljivo je da je ova vlast samo nastavila s projektom jer ako se razvrgnu prethodno potpisani ugovori s inicijatorom projekta, morat će se nadoknaditi šteta - - rekao je Herenda.
Predsjednica udruge "Cvit soli" Sanja Želehovski tražila je pojašnjenje ugovora koji je potpisan između Grada Paga i tvrtke „Moreuz" koja je inicijator projekta. - Kako će tvrtka čiji je temeljni kapital 20.000 kuna platiti izradu studije utjecaja na okoliš i UPU-a kanala čiji je naručitelj Grad Pag? Što će se dogoditi u slučaju da ta tvrtka ne plati svoje obveze? Što uopće znače zadužnice od 400.000 kuna koje je ta tvrtka predala Gradu ako tvrtka ode u stečaj? - pitala je Želehovski.
Herenda je rekao kako se Grad ugovorom zaštitio, ali i kako će tražiti od pravnih službi da preispitaju ugovor i utvrde može li on na bilo koji način Gradu nanijeti štetu. Netko je izračunao kako bi se na nasipanom dijelu Južne uvale uz kanal trebalo napraviti oko četiri stotine građevinskih parcela pa se postavilo pitanje nije li to, uz kamenolom u Košljunu iz kojeg bi se trebalo iskopati oko pet milijuna kubika kamena, glavni interes inicijatora gradnje kanala.
Netko u dvorani je na to upitao: "Gospodine Herenda, čije auto vozite. Je li istina kako je vlasnik auta koje vozite Siniša Subotić?", na što je Herenda rekao kako je auto koje vozi nekada uistinu pripadalo Subotiću, no sada je u njegovu vlasništvu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr