• hr
  • en
  • de
  • it

04.03.2011. Prvi ronilački vodič za šibensko područje

Šibensko područje uskoro će dobiti svoj prvi ronilački vodič, nastao kroz suradnju programa COAST Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.
Zato je upravo Javna ustanova organizirala edukativnu radionicu na temu "Morske bioraznolikosti podmorja Šibensko-kninske županije i sigurnosti na moru", na kojoj su se okupili predstavnici ronilačkih centara, NP Kornati, ronilačke ekipe županijske Vatrogasne zajednice.

Svi koji se bave ronjenjem mogli su se upoznati s već pripremljenim materijalom, odnosno sugerirati sve ono što u vodič još treba ući. O morskoj bioraznolikosti, odnosno prezentaciji u ronilačkom vodiču govorio je dr. Ante Žuljević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

- Kroz taj vodič želimo educirati sve ljude koji rade u ronilačkim centrima o tipovima staništa, karakterističnim i zaštićenim vrstama i postojećoj bogatoj morskoj flori i fauni koju susreću prilikom ronjenja, u dubinama. Želimo ih obučiti da znaju interpretirati ono što vide u svijetu podmorja, i tako osnažiti i promovirati sve popularniji ronilački turizam u Šibensko-kninskoj županiji.

A Emil Lemac, zamjenik voditelja Sekcije ronilačkog turizma pri HGK-u, kaže da je za kvalitetno i sigurno ronjenje važna temeljita teorijska i praktična obuka koja je obvezna prije svakog ronjenja.

Budući ronilački vodič šibenskim podmorjem ima, dakle, svoju edukativnu i promotivnu zadaću i bit će i te kako vrijedan i potreban u promociji i organizaciji ronilačkog turizma na šibenskom području.

Utoliko je uključivanje županijske Javne ustanove za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode u projekt COAST hvalevrijedno.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr