• hr
  • en
  • de
  • it

04.02.2011. Pag: Ptice treba znati gledati

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije predstavila je u srijedu u Domu Zadarske županije "Vodič za promatranje ptica: lokaliteti Paška blata i okolica Nina" autora dr. Gordana Lukača.
- Vodič je nastao kroz projekt malih darovnica COAST - Zaštita i održivo korištenje malih močvarnih područja otoka Paga i u njemu se na reprezentativan, trajno vrijedan način i za ciljanu publiku, koja uključuje zainteresirane turiste i amatere ljubitelje ptica, informira o važnosti ptica i njihova očuvanja te donosi popis ptica sa slikama i opisom vrsta koje dolaze na ta vrijedna područja - kazao je Mirko Đinđić, ravnatelj zadarske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode koja je nakladnik publikacije od tisuću komada.
Đinđić je napomenuo kako je Javna ustanova u infrastrukturu navedenih lokacija gdje se promatraju price uložila oko 180 tisuća kuna. Kako je zbog sezonske viroze dr. Gordan Lukač bio spriječen doći na promociju, stručna savjetnica u javnoj ustanovi Morana Babajko je predstavila Vodič za promatranje ptica.
- Ova je stručna i praktična publikacija nastala kao rezultat autorova istraživanja močvarnih staništa na Pagu i oko Nina te njegove želje da utvrdi koje su sve ptičje vrste tamo prisutne.
Zainteresiranim turistima i domaćem stanovništvu, koje bi išlo promatrati ptice, ali im je oduvijek bilo komplicirano saznati o kojoj vrsti se radi, jednostavno mogu zaviriti u knjižicu i vidjeti ime ptice, njenu sliku, stupanj ugroženosti te period u kojem ptice dolaze u ova staništa - kazala je Babajko o izdanju autora koji je ustanovio kako je od 401 ptičje vrste do sada zabilježene u Hrvatskoj, više od 160 vrsta prisutno na područjima sjeverne Dalmacije.
Mediteranske vrste osobito pobuđuju zanimanje promatrača ptica iz srednje Europe. Iako su još prije 20-ak godina močvare bile nepopularne kao „loša područja" za život, u novije se vrijeme uviđa da su one važna staništa bioraznolikosti.
U sjevernoj Dalmaciji ih je preostalo još nekoliko s bogatim i raznolikim ptičjim svijetom te močvarnom i halofilnom vegetacijom. Na otoku Pagu se ističu ornitološki rezervati Veliko, Kolansko i Malo blato - močvarna staništa s boćatom vodom.
U blizini Paga je i uvala Plemići, pjeskovito-muljeviti zaljev okružen vlažnim livadama, oranicama, vinogradima, šumarcima, ali i potokom, vrbama i topolama. U Ljubaču je također vrijedno ornitološko stanište u pjeskovito-muljevitom i plitkom zaljevu.
Ninske solane su dijelom umjetno stvoreno, antropogeno stanište, sa plitkim bazenima uz koje se zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice. Birdwatching, odnosno promatranje ptica, u Hrvatskoj je još uvijek nedovoljno iskorišteno kao mogućnost obogaćivanja turističke ponude sadržajem koji diljem Europe ima desetke tisuća poklonika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr