• hr
 • en
 • de
 • it

04.02.2010. Novosti u turističkoj promidžbi za 2010.

ZAGREB, 3. veljače 2010.
Prve ugovore za udružene tržišne turističke aktivnosti za 2010. godinu potpisao je danas direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić s predstavnicima turističkih zajednica Zagreba i Kvarnera, Liburnia Riviera Hotela te agencija ID Riva Tours, Guliver Travel, Katarina Line, Uniline te Generalturista, uz nazočnost ministra turizma Damira Bajsa.
Time se nastavlja suradnja i partnerstvo koje je prošle godine pokazalo dobre rezultate, rekao je ministar Bajs, naglasivši kako je interes za udružene tržišne aktivnosti povećan za čak 23 posto, te je prema natječaju do sada stigao 431 zahtjev ukupne vrijednost 17 milijuna eura, odnosno 123,14 milijuna kuna.
Ministar je posebno istaknuo zanimanje velikih europskih turoperatora, a prvi su put sudjelovale tvrtke iz Bugarske, Srbije, Irske, Makedonije, Norveške i Ukrajine. Naglasivši da će i ova godina za hrvatski i cijeli svjetski turizam vjerojatno biti zahtjevna kao i prošla, ministar Bajs i potpisnici ugovora, s optimizmom očekuju sezonu očekujući ponavljanje prošlogodišnjih rezultata.
Turističke agencije iskazale su za 23 posto veći interes za Hrvatsku, čime strane i domaće agencije potvrđuju kako ostaju na hrvatskom tržištu i u 2010. godini. Povećana sredstva su im odobrena, te se putem udruženih tržišnih aktivnosti potpisuju ugovori u ukupnoj vrijednosti od 17 milijuna eura.
Pripreme za 2010. godinu krenule su još u 2009. godini, a mjere su definirane kroz suradnju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Ministarstva turizma. Ministar turizma Damir Bajs se nekoliko puta susreo s glavnim tajnikom UNWTO-a, g. Talibom Rifaiom, te je naposljetku održan i sastanak tijekom Svjetskog turističkog sajma u Londonu, kada se analiziralo aktualno stanje na tržištu i ciljano raspravljalo o trendovima u turizmu za nadolazeću godinu kako na međunarodnom tržištu, tako i u Hrvatskoj.
Predložene mjere su potom usuglašene s domaćim stručnjacima, koji su svoj doprinos dali i pri definiranju Akcijskog plana za turizam, i nakon toga se pristupilo daljnjem dogovoru s privatnim sektorom.
Glavna dva cilja hrvatskog turizma za 2010. godinu su zadržati postignuti povećani udio na međunarodnom tržištu u Europi, koji je premašio 2 posto i povećati ukupni udio domaćih gostiju posebnim promocijskim aktivnostima.
U 2010. godinu ušli smo s očekivanjem nastavka kvalitetnog partnerstva javnog i privatnog sektora, te je već potkraj prošle godine objavljen natječaj za ukupno devet modela udruženih tržišnih aktivnosti. Temeljem udruženih tržišnih aktivnosti, koje se sastoje od udruženog oglašavanja i udruženih poticaja, potpisuju se ugovori sa sustavom turističkih zajednica, gospodarskim subjektima u Hrvatskoj i inozemnim turoperatorima u cilju poticanja organiziranih turističkih dolazaka u Hrvatsku i zajedničke promocije Hrvatske kao turističke destinacije. Ovim putem se inozemnim partnerima pruža neposredna prilika da ulažu u hrvatski turizam.
Inicijativa Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice glede povećanja financijskih sredstava za čak 23% i uvođenja novih modela udruženih poticaja odlično je prihvaćena od strane inozemnih (i domaćih) partnera. Time se ujedno i slijedi najvažniji savjet UNWTO-a, a to jest ostvarivanje što boljeg povezivanja s turoperatorima u vremenima ekonomske krize. Interes privatnog sektora nadmašio je očekivanja, a ispravnost ovakvog pristupa potvrđuju i ostvareni rezultati u protekloj godini.
Glavni ciljevi i ovogodišnje udružene promidžbe jesu zadržati strane turoperatore na hrvatskom tržištu, potaknuti ih da Hrvatsku i dalje promoviraju putem svojih kataloga i općenito poticati pojačanu promidžbu hrvatskih destinacija u svijetu.
Među brojnim stranim velikim turoperatorima koji će sudjelovati ove godine u ujedinjenoj promidžbi su: Thomson (Velika Britanija), Gruber Reisen (Austrija), ID Riva Tours (Njemačka), Kompas Italija (Italija), Vitkovice Tours (Češka) i drugi. Ove godine po prvi put sudjeluju tvrtke iz Bugarske, Srbije, Irske, Makedonije, Norveške i Ukrajine. Tržišta s najvećim udjelom u ukupnom iznosu zahtjeva u 2010. godini su Velika Britanija, Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija itd.
Mjere udružene promidžbe nisu jedine mjere za pripremu turističke 2010. godine, ali s njima izlazimo u trenutku kada se sklapaju poslovi. Riječ je o usuglašenim mjerama javnog i privatnog sektora, što znači nastavak kvalitetne suradnje, pravovremenost i ciljanu provedbu dogovorenih mjera.
Prema Natječaju za udružene tržišne aktivnosti u 2010. godini do 21. prosinca 2009. godine, obrađeno je pravilno kandidiranih 431 zahtjeva prema devet modela oglašavanja. Ukupna vrijednost obrađenih zahtijeva iznosi 17 milijuna eura.
Pri tome valja naglasiti kako Ministarstvo turizma i HTZ već duže vrijeme kontaktiraju s predstavnicima privatnog turističkog sektora s ciljem analize učinjenog i zajedničkih mjera za ovu turističku godinu, udružena promidžba koja se prva provodi u cijelom nizu mjera za ovu godinu, predstavlja upravo snažnu poveznicu između javnog i privatnog sektora.
Navedene mjere udružene promidžbe čine dio tzv. ukupne promidžba za 2010. godinu, za koju će se u cijelosti izdvojiti 30 milijuna eura, a to uključuje pored ostalog:

 • Internetsku promidžbu s dvostruko većim iznosom u odnosu na 2009. godinu - za što će se izdvojiti 15,5 mln kuna u 2010. godini, a planira se povećanje Internetskog prometa na www.croatia.hr, bolji rang na Google-u, pojačana aktivnost na društvenim medijima (Facebook, Youtube, Twitter...) i intenzivno Internetsko oglašavanje po tržištima (Njemačka, Italija, Skandinavija...)
 • kampanja za ciljana inozemna tržišta, kako tradicionalna (Njemačka, Italija, Austrija, Češka, Francuska, Nizozemska...) tako i tržišta iz našeg okruženja (Ukrajina, Makedonija, Bugarska, Rumunjska, Srbija, BiH), tj. ukupno 25 zemalja
 • globalnog TV oglašavanje i tv oglašavanja na primarnim i sekundarnim tržištima (Njemačka, Italija, Skandinavija, Austrija, Češka, Nizozemska, Poljska, Slovenija Mađarska, Slovačka, Španjolska, Rusija, Belgija i Hrvatska), a globalno oglašavanje uključuje TV kanale CNN, BBC World, Eurosport i Euronews
 • kampanje za domaće tržište, koja je i 2009. godine pokazala dobre rezultate u povećanju broja domaćih gostiju
 • pojačane aktivnosti na afirmaciji proizvoda vina i gastronomije te kulture i touringa na području Hrvatske
 • stavljanja dodatnog naglaska na specijaliziranim sajmovima i aktivnostima sustava i gospodarstva u području sajamskih nastupa
 • mjera privremenog ukidanja viza, koja će pored Rusije i Ukrajine, ove godine vjerojatno obuhvatiti Kinu, Indiju, a koje je po prvi put najavila predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor početkom rujna, 2009. u Opatiji
 • LIFESTYLE destinacija - pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne destinacije životnog stila i jedne od vodećih turističkih zemalja Mediterana s naglaskom na ekologiju i očuvanost prostora

VAŽNO: Češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel koji će režirati seriju kratkih promotivnih filmova i spotova o Hrvatskoj, u kojima bi mogao i glumiti, poslao je već svoje prve prijedloge na uvid.
Do ovog trena je jedino Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dala svoju procjenu za narednu turističku godinu. Globalno, u 2010. godini UNWTO predviđa blagi oporavak turističkog sektora od 1 do 3 posto, s time da se spomenutih 1 posto odnosi na tržište Europe.
Turistička godina koja je pred nama je neizvjesna i bit će to za hrvatski turizam prije svega godina last-minute rezervacija (važna uloga Interneta) i godina stranog gosta. Također, bit će to godina bliskih odredišta koji će i dalje biti traženija nego daleka putovanja, a gost će više negoe ranije tražiti vrijednost za novac. Glavni će oslonac i dalje biti na kampovima/marinama/privatnom smještaju. A hotelski će sektor unatoč blagom oporavku i dalje biti izložen poteškoćama. Najzad, u ovoj će godini većina konkurentskih zemalja snažno pojačati promociju provođenja odmora u domaćim destinacijama kako im se ne bi ponovila treća loša turistička godina zaredom, te će se nastaviti oštra bitka za svakog gosta.

Izvor: www.mint.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
 •   16-20/02/2019
 •   10-13/10/2019
 •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top