• hr
  • en
  • de
  • it

03.10.2010. Dobitnica Emmyja novom emisijom promovira Šibenik

Ashley Colburne, novinarka televizijske kuće Wealth, i njezin snimatelj Joshua Middletown nekoliko su dana boravili u šibenskom kraju i snimali za njezin serijal "Take off with Ashley". Dar mlade američke novinarke prepoznala je direktorica Hrvatske turističke zajednice u New Yorku Nena Komarica koja je organizirala već dva ranija dolaska Ashley Colburne u Hrvatsku.
Dokumentarni film Colburnove "Wow Croatia!" bio je nominiran za nagradu HTZ-a Zlatna penkala, a samo nekoliko dana nakon osvajanja te nagrade, mlada Ashley Colburne osvojila je i prestižnu američku nagradu Emmy za dokumentarac o Međimurju.
- Za ovu priliku smo za Ashley sastavili program vezan uz Dalmaciju i Istru, i to one dijelove koji nisu toliko poznati u turističkoj promidžbi. Osjetili smo da to Amerikance iznimno zanima - kaže Nena Komarica.
A Ashley Colburne ove je godine snimala Murter - običaj tučenja mrte i „piturivanja" ribarskih mreža, pratila je regatu brodova na latinsko idro, a s tim u vezi posjetila je Kornate. Ashley Colburne jahala je na magarcima u Murteru, u Jezerima bila na farmi Ive Matova, posjetila je i snimala Jurlinove dvore u Primoštenu Burnjem, slapove Krke, a napose katedralu svetog Jakova.
- Ovo je prelijep kraj, a meni je bilo zanimljivo vidjeti te običaje i tradicije vezane uz korijene ljudi koji tu žive. I običaje, i gastronomiju, ali i spomenike koji su pod najvišom zaštitom UNESCO-a. Sad sam, uz Plitvice na kojima sam bila ranije, vidjela već tri hrvatska nacionalna parka i pravo je čudo da su na šibenskom području čak dva! - rekla nam je Ashley.
Ona i njezin snimatelj Joshua oduševljeni su materijalom koji su napravili na šibenskom području usprkos kiši - naposljetku ih je na samoj regati i u Kornatima poslužilo i dobro vrijeme.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Nagrađeni dokumentarni film ´Wow Croatia´