• hr
  • en
  • de
  • it

03.08.2010. LK Rijeka provela akciju pojačane kontrole plovidbe

U Rijeci je jučer provedena akcija pojačane kontrole sigurnosti plovidbe, a proveli su je djelatnici Lučke kapetanije Rijeka i ispostava u njenom sastavu s osam plovila.
Osim preventivnog i edukacijskog djelovanja, cilj ove akcije je bilo i represivno djelovanje prema prekršiteljima propisa o sigurnosti plovidbe.
Tijekom akcije obavljen je 141 inspekcijski pregled jahti i brodica, utvrđeno je 37 pomorskih prekršaja te je ukupno naplaćeno novčanih kazni u iznosu od 20.000 kn.
Uspješno je obavljeno jedno spašavanje te je izvršeno nekoliko kontrola sidrišta i kupališta, kao i rekreacijskih i športskih ribolovaca.
Evidencija prekršaja odnosila se prvenstveno na glisiranje na nedozvoljenim mjestima, plovidbu na udaljenosti manjoj od dozvoljene, čime se ugrožava sigurnost plovidbe i sigurnost kupača. Također, ne posjedovanje zakonom propisanih vinjeta prilikom evidentiranja stranih nautičara te isprava obveznih za redovnu plovidbu.
U sklopu ove akcije po prvi puta je korišten tzv. „pištolj" kojim se točno mjeri brzina plovila u promjeru od 650 m. Time je bitno poboljšana učinkovitost rada u nadzoru glisiranja, te omogućeno nedvojbeno dokazivanje počinjenja navedenog prekršaja.
Lučka kapetanija Rijeka i njene ispostave će tijekom narednih dana nastaviti s pojačanim kontrolama u svrhu povećanja sigurnosti plovidbe.

Izvor: www.mmpi.hr