• hr
  • en
  • de
  • it

03.06.2010. Afirmacija tradicijske brodogradnje

U srpnju prošle godine održana je u Mošćeničkoj Dragi Smotra i regata tradicijskih barki na jedra. Rekli bi naši ljudi "prvi mačići u more se hitaju", što se za navedenu manifestaciju nikako ne može reći. Odaziv je bio dobar, a sigurno bi bio i bolji da upravo tog vikenda nije učinilo nevrijeme, pa su neki odustali od željene plovidbe do Mošćeničke Drage, posebno oni iz udaljenijih mjesta. Stare drvene barke, neke obnovljene i ušminkane, druge onakve kakve su izrađene prije puno godina, našle su se u Mošćeničkoj Dragi, njihovi vlasnici i članovi posada neplanirano su se družili dva dana, regatu kao vrhunac manifestacije ipak su odjedrili. Prema matičnim lukama isplovili su svi s istom željom: vidimo se sljedeće godine. I, vidjet će se, ne samo u Mošćeničkoj Dragi. Njihova druženja bit će češća!
Prije nekoliko dana pristigla nam je zanimljiva obavijest Inicijative za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine i organizatora regata tradicijskih barki na jedra. Dobili smo kalendar regata tradicijskih barki na jedra što se planiraju organizirati na Sjevernom Jadranu u 2010. godini. U kratkom popratnom dopisu što ga potpisuje prof. dr. sc. Robert Mohović, između ostaloga, stoji: "S veseljem vas obavještavamo da je naša inicijativa za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine prepoznata te da ima sve više poklonika. Posebno se dobro razvija onaj dio programa koji se odnosi na organizaciju regata ili smotri tradicijskih plovila. Organizacijom ovakvih manifestacija prezentiramo i ističemo značenje očuvanja i revitalizacije naše pomorske, ribarske i brodograđevne baštine, a doprinosimo i razvoju turističkog gospodarstva našeg zavičaja."
Kalendar i u njemu šest regata, od lipnja do rujna. Još prije nekoliko godina naprosto nezamislivo. Start će biti u Lovranu, 6. lipnja, kad se održava regata tradicijskih barki na jedra "Nino Gašparinić". Odmah potom, u sklopu velike riječke Fiumanke, 11. i 12. lipnja, održava se Classic Fiumanka. Dan kasnije, 13. lipnja, na programu je peto izdanje tradicionalne i afirmirane Rovinjske regate barki - jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicijskih plovila.
Nastavak će uslijediti u Mošćeničkoj Dragi - druga Smotra i regata tradicijskih barki na jedra održava se 17. srpnja. U kalendaru je još jedna tradicionalna manifestacija, Krčka jedra, koja će se održati 15. kolovoza. Na kraju još jedna regata u Rijeci - Nautica 2010, 24. rujna u sklopu istoimenog međunarodnog nautičkog sajma. I ta je regata lani imala prvo, moglo bi se reći ogledno izdanje. Sad će označiti kraj sezone koja bi trebala donijeti daljnju afirmaciju i revitalizaciju drvenih brodica i naše tradicionalne brodogradnje.

Izvor: www.novilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top