• hr
  • en
  • de
  • it

03.03.2011. I Englezi se zainteresirali za ‘Adrianu 36’

Na 20. međunarodnom sajmu nautike, koji je prošlog vikenda održan u Zagrebu, brod "Adriana 36" zadarskog SAS Vektora proglašen je brodom godine u tradicionalnom izboru nautičkog portala NauCAT.

Nova SAS-ova ljepotica "Adriana 36" javnosti je premijerno predstavljena prošle godine na Biograd Boat Showu kao nasljednica svoje nešto starije sestre "Adriane 44", zasluživši brojne komplimente struke i posjetitelja.

Oba SAS-ova plovila projektirana su na Brodarskom institutu u Zagrebu pod voditeljskom palicom 38-godišnjeg inženjera brodogradnje Nikole Oreškovića koji je suradnju sa zadarskim brodograditeljima uspostavio nakon povratka iz slovenskog "Elana", gdje je bio voditelj projekata za modele "Elan 35", "Elan 42" i "Elan 48".
- Imao sam sreće. U SAS-u u to vrijeme nisu znali što točno hoće, a ja sam se baš vratio iz "Elana".

Dali su mi slobodu da napravim tri idejna rješenja za novi brod koji bi popunio tržišnu nišu takozvanih pleasure boats, "brodova za užitak".

Na koncu je izabrano rješenje koje se i meni najviše dopadalo i tako smo 2008. dobili "Adrianu 44". "Adriana 36" je njena "prirodna" nasljednica, mlađa sestra - kaže inženjer Orešković.

Jeste li zadovoljni konačnim rezultatom?

- Više nego zadovoljan. Kada je brod premijerno prikazan, zvali su me kolege iz Engleske pitajući me tko radi takve brodove. Naime, osim što dobro izgleda, "Adriana 36" je i građena kao brod u smislu njegove funkcionalnosti. Posebna mu je pogodnost što se izrađuje u tri varijante interijera a to ima odjeka kod kupaca. Recimo, cijena charter varijante za šest plus dvije osobe kreće se od 195 tisuća eura plus PDV naviše, ovisno o opremi.

Je li točna informacija da se gotovo 95 posto dijelova "Adriane 36" proizvodi u Zadru odnosno Hrvatskoj?

- Točno je. Osim motora, japanskog "yanmara", i detalja, poput brisača, kalup i sve druge dijelove broda i opreme - plastične, drvene, metalne - izrađuju zadarski SAS Vektor i njihovi lokalni kooperanti. Ta je činjenica ohrabrujuća i dobra je baza za budućnost male brodogradnje.

Naime, upravo je sinergija kooperanata ono što treba malom proizvođaču da bi uspio na međunarodnom tržištu. Kao voditelj projekta zadužen sam i za glavno oblikovanje broda. Dizajn interijera potpisuje Ivana Peko a na projektu je također radio inženjer brodogradnje Mislav Bezovnik.

Trenutno radim na projektu 14-metarskog aluminijskoga glisera za policiju. Dosad sam u Sloveniji i Hrvatskoj vodio pet projekata izgradnje brodova. Što se tiče brzine gradnje, sama gradnja nije duga, traje oko mjesec dana, ali joj prethode mjeseci za pripremne radnje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr