• hr
  • en
  • de
  • it

03.02.2010. U Dalmaciju avionom iz 74 europska grada

Europski prijevoznici ovih su dana potvrdili svoje najave slijetanja i polijetanja prema Splitu u 2010. godini, koji su za devet posto veći od prošlogodišnjih, pa će Split u ovoj godini izravnim zrakoplovnim linijama biti povezan sa čak 74 destinacije u Europi, što je do sada rekordni broj europskih gradova iz kojih će putnici bez presjedanja moći stizati u najveću zračnu luku na Jadranu.
Prema do sada potvrđenim dogovorima splitske zračne luke sa zrakoplovnim kompanijama za ovu godinu, u zračnom prometu ne bi trebalo biti straha jer je, uza sve lanjske, čak 12 novih destinacija uvršteno na listu letova prema Splitu, i to Pariz, Rim, London - Stansted, Hannover, Lille, Manchester i Basel.
Osim njih, Split postaje i još bolje povezan sa Skandinavijom jer će tri nova tamošnja grada imati izravnu vezu s gradom pod Marjanom. Prema informacijama iz Zračne luke Split, najavljena su čak 33 zrakoplovna prijevoznika s 1,53 milijuna sjedala u zrakoplovima u ovoj godini, što je sedam posto više nego lani.
Tako će Split izravno u redovnom zračnom prometu biti povezan s 46 gradova u 19 država u Europi, dok će čarter zrakoplovi povezivati Split s 28 gradova u 12 država te s tri domaće destinacije. Operativce u splitskoj zračnoj luci, ali i turističke djelatnike Dalmacije, posebno veseli činjenica da su upravo zrakoplovne kompanije koje su lanjske godine napravile najveći promet u Splitu u 2010. najavile - povećanja.
Tako će "EasyJet" u ovoj godini imati šest novih destinacija iz Splita, odnosno 75-postotni rast svojih poslovnih operacija, "Germanwings" uvodi jednu novu destinaciju i povećava kapacitete za 28 posto.
"Norwegian Air Shuttle" povećava svoja slijetanja za čak 80 posto, a SAS uz jednu novu destinaciju povećava broj letova za 30 posto. "Croatia Airlines" povećava broj letova za sedam posto, čime turistički radnici već u siječnju imaju razloga za optimističan pogled na sezonu.
Jer, kao što je poznato, zrakoplovni prijevoznici postavljanjem letova ulaze u veliki financijski rizik ako im sjedala nisu popunjena barem 70 posto, a povećavanje broja letova, sjedala i otvaranje novih destinacija prema Splitu samo su dokaz da je njihovo očekivanje u prošloj godini bilo tržišno opravdano.

Nove linije
"Jet2Com" (Manchester), "EasyJet" (Basel, Pariz, Rim, London, Berlin, Milano, "Germanwings" (Hanover), "Airways France" (Lille), "Air Sweden Aviation" (Ornskoldsvik, Aalesund, Norrkoping.

Novi prijevoznici
1. Edelweiss (Zurich)
2. Air Sweden Aviation (Stockholm)
3. Alitalia (Milano)
4. FlyBaboo (Geneve)
5. Blue PanoramaAirlines (Rim)

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Ružica Mikačić