• hr
  • en
  • de
  • it

03.01.2010. Ronilac tuži novog ministra kulture

Izbor mr. Jasena Mesića za ministra kulture nije prošlo bez kontroverzija, i to ne onih što se tiču neiskustva, nestručnosti, političkoga gubitništva ili stranačke prepodobnosti. U morskim županijama, naime, novog ministra kulture prate repovi djelatnosti vezanih uz njegove podvodnoarheološke aktivnosti.
Slučaj koji se na splitskom sudu razvlači već pet godina, a u koji je uključen i tek imenovani ministar, tiče se pronalaska olupine broda "Re d'Italia".
Jasena Mesića, tada voditelja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, tužio je vlasnik ronilačkoga obrta "Manta" Lorenz Marović.
On je tvrdio da je krajem travnja 2005. godine kod Visa otkrio olupinu broda za koju je mislio da je "Re d'Italia". O tome je, prema njegovim tadašnjim tvrdnjama u tisku, i prema zakonu, poslao faks Odjelu za inspekcijske poslove Uprave za zaštitu kulturne baštine.
Na teren je trebao izići inspektor i utvrditi stanje kulturnoga dobra te poduzeti mjere zaštite. Desetak minuta nakon slanja faksa Marovića je nazvao Mesić i tražio da otkrije točnu lokaciju nalazišta. Marović mu to nije htio, a prema zakonu nije ni smio reći.
Mesić je, prema Marovićevim riječima, stigao u Komižu 2. svibnja uvečer s inspekcijskom punomoći koju mu je potpisao Jadran Antolović, pa mu je Marović dao informacije. Mesić je sutra navečer isplovio prema Hvaru istraživačkim brodom "Janus II", tvrtke "Comex" iz Marseillea, a u petak 6. svibnja rekao mu je da su locirali "Re d'Italiju". Poslije su na konferenciji za medije to javno i rekli.

Zanimljivo da Lorenz Marović danas ne želi ništa govoriti za novine, upućujući na sudsko ročište sazvano za 13. siječnja i stojeći apsolutno iza svega što je prije govorio za novine.
"Jasen Mesić već pet godina ne želi dostaviti potrebne dokumente sudu. I pitam se kakvo je to ministarstvo koje ne poštuje odluku suda i državnog odvjetništva", ogorčen je Lorenz Marović koji želi da mu se prizna pravo prvonalaza broda "Re d'Italia", a za sve potrebne informacije upućuje na svojeg odvjetnika Darka Medaka, koji ističe da je Marović pronašao brod i sve obavijestio po zakonu.
"Ali na mjesto nalaza umjesto inspektorata izišao je Jasen Mesić, koji je tada bio na čelu Konzervatorskog odjela, što je protivno zakonu. Štoviše, Jasen Mesić je oglasio da su oni pronašli brod ‘Re d'Italia'.
Kako je Jasen Mesić na brodu bio s Francuzima, Lorenz Marović je posumnjao da su oni navrijeme ishodili potrebne dozvole. Prema Zakonu o dostupnosti informacija, zatražili smo očitovanje o tome jesu li Francuzi imali sve potrebne dozvole za posjet jednom od vjerojatno najznačajnijih lokaliteta na Jadranu.
Ministarstvo kulture oglušilo se na taj zahtjev, pa smo ga ponovili. Oni su se opet oglušili. Mi smo nakon toga obavijestili Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da su na naš zahtjev dužni poslati odgovor ili obrazloženje. No oni su se opet oglušili.
Lorenz Marović je podnio tužbu da je on nalaznik. U tri navrata sud je pozivao Ministarstvo kulture da dostave dokumente, ali oni su se triput oglušivali na pozive suda, što upućuje na to da je Mesić zaista nezakonito izveo ekipu. A dovođenje tako opremljenoga francuskog broda u viški akvatorij, po meni, može biti i opasnost za nacionalnu sigurnost", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Marovićev odvjetnik.
Maroviću je prije pet godina podršku pružio Tolan Radica, predsjednik Nacionalnog istraživačkog društva, koji se i danas pita bi li nama Francuzi dopustili da istražujemo jedan od njihovih najznačajnijih lokaliteta.
"Koliko znam, Francuzi nisu imali dozvolu. Oko 1995. godine ‘Comex' je nudio Hrvatskoj na besplatno korištenje svoj brod, čiji dan vrijedi 30.000.-50.000 DEM, a zauzvrat su tražili dozvolu da istražuju oko Visa. Tada nisam bio upoznat s brodom ‘Re d'Italia', mislio sam da ih zanimaju koralji. No u najmanju je ruku bilo čudno da žele besplatno odraditi radove za milijun maraka."

"Prema mojim saznanjima, Francuzi nisu imali najvažnije dokumente, a to mi je potvrdio i jedan časnik HRM-a. Također, indikativno je da su na dan objave mojeg intervjua u Slobodnoj Dalmaciji Francuzi napustili hrvatske teritorijalne vode iako su mogli ostati još dva tjedna. Znakovito je i da je cijeli brod odmah proglašen grobnicom da se ne bi dalje istraživalo ili vidjelo je li se u njega ulazilo", kaže čelnik Nacionalnog istraživačkog društva dodavši da je Mesić kao arheolog bio pod nadležnošću Mirjane Sanader, što cijeloj priči daje druge dimenzije.


Sto tisuća zlatnika
"Pretpostavlja se kako je na talijanskoj oklopnjači ‘Re d'Italia' bilo sto tisuća zlatnika, danas vrijednih od 20. milijuna do 100 milijuna eura. To je po meni jedini razlog zbog kojeg su mnogi, a prije svega Francuzi, došli istraživati viški akvatorij", kaže Tolan Radica, predsjednik Nacionalnog istraživačkog društva. Što se tiče eventualne nagrade, Marovićev odvjetnik je kazao: "Ako bi se s broda vadilo zlato, onda bi gosp. Maroviću pripadala nagrada. Ovako on samo želi da se utvrdi prvonalaznik."

Ministarstvo: Na sudu ćemo iznijeti sve podatke
Pokušali smo kontaktirati s ministrom Jasenom Mesićem ostavljajući mu poruke na mobitelu, ali bez uspjeha. Poslali smo potom upit glasnogovornici Ministarstva kulture Ivani Krušec o tužbi vlasnika ronilačkoga obrta Lorenza Marovića protiv Ministarstva kulture i Jasena Mesića. "Je li g. Marović prvi pronašao olupinu broda "Re d'Italia" te zašto Ministarstvo već 3 puta ne šalje dokumentaciju na splitski sud i ne izlazi na ročišta?", pitali smo ministra preko glasnogovornice.
"Ministarstvo kulture RH upoznato je da je pokrenuta tužba protiv Republike Hrvatske. Hrvatsku u tom sporu zastupa državno odvjetništvo iz Splita. Sukladno zakonskoj proceduri, na sljedeće ročište pozvan je i predstavnik Ministarstva kulture RH. Tom prilikom bit će izloženi svi relevantni i raspoloživi podaci vezani za taj slučaj. S obzirom da je postupak u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi konkretnije podatke.", doslovce se kaže u priopćenju Kabineta ministra Ministarstva kulture. Nedvojbeno je dakle samo to da Marović tuži izravno Republiku Hrvatsku te da će ovaj put predstavnik Ministarstva kulture doći na ročište. S obzirom na to da se, prema tužiteljevim tvrdnjama, već triput nije pojavljivalo, to bi bio korak naprijed. A olupina "Re d'Italie", srećom, ne može otploviti iz Jadrana. Sto godina potrage.
Početkom lipnja 1866. Italija je objavila rat Austriji, odlučivši od nje preuzeti nadzor nad otokom Visom, ključnom točkom za nadzor cijelog Jadrana. Nakon nekoliko dana krstarenja oko Visa i bombardiranja austrijskih položaja, talijanska flota odlučuje osvojiti otok iskrcavanjem. No, u zoru 20. lipnja do Visa stiže austrijska eskadra i započinje velika pomorska bitka. Spretnim manevrom austrijski brod potopio je talijanski admiralski brod, oklopnjaču Re D'Italia, te je bitka okončana vrlo brzo. Više od stotinu godina trajala je potraga za lokacijom potonuća Re D'Italie, sve dok nije pronađen u svibnju 2005.

Izvor: www.slobodndadalmacija.hr