• hr
  • en
  • de
  • it

02.06.2010. Nautičari ne plaćaju vinjete

Zbog uvođenja novog načina plaćanja boravišne pristojbe, vlasnici ili korisnici plovila od početka godine pa sve do danas nisu platili ni lipe boravišne pristojbe.
Zakonom o boravišnoj pristojbi, donesenim još krajem 2008., predviđeno je, naime, da nautičari više ne plaćaju boravišnu pristojbu u marinama, nego u lučkim kapetanijama u suradnji s turističkim zajednicama, te da im se za to izdaju vinjete kojima ujedno plaćaju i druge obveze kao što su naknada za sigurnost plovidbe ili svjetlarina.
Tek su se nedavno donijeli potrebni pravilnici koji određuju na koji će se način to raditi, dok još uvijek nije implementirana informatička aplikacija za provođenje novog načina naplate i izdavanja vinjeta, koju je trebalo osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje na ovom projektu pod nazivom "e-Nautika" surađuje s Ministarstvom turizma. A gosti dolaze i više ne znaju kome su dužni što platiti i gdje.
Prema informacijama iz Hrvatske turističke zajednice, čitav bi novi sustav trebao početi s radom upravo danas, 1. lipnja, i to u lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama, a vinjete bi trebali izdavati sezonski zaposlenici koje će plaćati HTZ. U Istri bi, tako, od danas trebali zaposliti 18 novih sezonaca, dvoje u Puli, a po četiri u Novigradu, Umagu, Poreču i Rovinju, koji će raditi do 15. listopada.
- Ni sada dosta toga na terenu nije jasno, a nautička je sezona već počela. Još uvijek ne znamo ni jesu li lučke kapetanije opremljene i spremne za početak izdavanja vinjeta. Pitanje je i kolika će na kraju biti isplativost zapošljavanja sezonaca u odnosu na iznos naplaćene boravišne pristojbe, kaže direktor županijskog TZ-a Tomislav Popović.

Izvor: www.glasistre.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top