• hr
  • en
  • de
  • it

02.06.2010. Fiumanka - turistički brand

Hrvatska je već godinama jedriličarska velesila s trenutačno desetak svjetskih i europskih prvaka, a godišnje se na našoj obali održi oko 400 regata, od kojih više od 150 »open regata«, a tu je i barem stotinjak »team building« nadmetanja pod jedrima, koje se organiziraju za domaće i strane korporacije. Regate tako postaju jedan od najatraktivnijih dijelova hrvatske turističke ponude, jer je riječ o poprilično skupom zadovoljstvu koje okuplja imućnije goste.
Prije 11 godina u Rijeci je pokrenuta regata »Fiumanka« prema uzoru na tršćansku »Barcolanu«, najmasovniju regatu na svijetu, u želji da se Riječani vrate moru od kojeg su ih u minulih stotinjak godina odvojila brojna lučka i industrijska postrojenja. »Fiumanka« se održava pod motom: »Život nas uči jedrenju, a jedrenje življenju«, radi promocije jedrenja pa tako na toj regati nema ni kotizacije. U Rijeci je to i te kako važno, jer 90 posto Riječana svoj grad nikada nije vidjelo s mora.
»Fiumanka« će se ove godine održati od 10. do 12. lipnja, a u sklopu tog praznika pod jedrima bit će čak osam regata, među kojima su najznačajnije »Velika Fiumanka« i »Press Fiumanka«, a prvi put održat će se i Liburnijska regata krstaša, od Zadra do Rijeke (90 nautičkih milja). Liburnijska regata organizirana je u suradnji s Jedriličarskim klubom »Uskok« i Gradom Zadrom, a predsjednik organizacijskog tima »Fiumanke« Davor Perović uvjeren je da će ta regata prerasti u veliko nadmetanje pod jedrima, jer je prva koja povezuje dva naša velika grada.
Na programu ovogodišnje »Fiumanke« je još pet regata: Classic Fiumanka (tradicionalno građeni brodovi), Skippers Fiumanka, Seascape Regata, Virtualna Fiumanka (praćenje regate na internetu) i Rotary Fiumanka, koja ima humanitarni karakter - pomoć gluhim i nagluhim osobama. Posljednjih godina na »Fiumanki« nastupa između 150 i 200 brodova, a jedri se od riječke luke do Omišlja i natrag (17 nautičkih milja), s tim da će ove godine obiteljski krstaši jedriti do Kostrene i natrag (10 nautičkih milja). Sudjelovanje su već potvrdili i neki od najbržih brodova na Jadranu, poput »Maxi Shininga«, »Velikog Viharnika«, »RC-a«.
U riječkoj luci sigurno se može vezati više od tisuću jedrilica, što govori da »Fiumanka« ima preduvjete da postane veliki sportsko-turistički brend, poput »Barcolane« na kojoj se prošle godine okupilo više od 1700 brodova, a pritom je u Trstu »obrnuto« nekoliko milijuna eura.
Na našoj obali regate se održavaju tijekom cijele godine, počevši od karnevalske regate sredinom siječnja u Biogradu do novogodišnje u Dubrovniku, a od travnja do kraja listopada na obali i otocima sve vrvi od »sardelica« regata. Naime, svako malo i veliko mjesto na obali i otocima ima svoju regatu u zamjenu za nekadašnje ribarske večeri. Na našoj obali održava se i niz regatnih prvenstva jedriličarskih klubova iz mnogih europskih zemalja, posebice iz Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke. Većina jedriličara su uglavnom amateri koji žele uživati u rekreaciji pod jedrima, a upravo zato je naše more idealno, jer pruža lijep pogled i sigurnost, za razliku od, primjerice, mora u Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, pa i Francuskoj, gdje je jedrenje podosta ozbiljna rekreacija, da ne kažemo opasna.

Izvor: www.vjesnik.hr