• hr
  • en
  • de
  • it

02.02.2011. More u Voloskom čišće, vratile se školjke periske

Radovi u sklopu druge faze Jadranskog projekta, vrijedni ukupno 4,4 milijuna kuna (bez PDV-a) započeli su jučer u Voloskom, a tim povodom okupili su se čelnici Grada Opatije, Komunalca i Hrvatskih voda koji zajedno sudjeluju u ovoj investiciji.
- Da nema zatvorenih hotela i trgovina, ne bismo niti znali da je kriza stigla do Opatije, jer mi ulažemo velike svote novaca u investicije na području vodoopskrbe i sanitarne kanalizacije, a danas napokon otvaramo i drugu fazu Jadranskog projekta u sklopu kojeg je modernizirana i dograđena kanalizacija na području Liburnije, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.
U sklopu ove investicije izvest će se tri odvojena projekta - tlačni vod u Voloskom, kolektor Most Ičići te crpna stanica u Iki, a predviđeno trajanje radova je četiri mjeseca.
- Želja lokalne samouprave je bila da dovršimo radove prije početka sezone, a s naše strane problema u tome neće biti. Jadranski projekt počeo je upravo u Opatiji, 2004. i 2005. godine, a za nama je prva faza projekta teška 132 milijuna kuna.
Posebno nas raduje ovaj ulazak u drugu fazu koja će sve ranije radove konačno objediniti u sustavnu cjelinu, kazala je voditeljica Jadranskog projekta Fani Bojanić. Izvođači radova su Alpine Bau GmbH i Osijek Koteks, nadzor obavlja tvrtka House iz Rijeke, dok je investitor čitavog posla Komunalac Opatija.
- Ovo je završetak kičme čitavog Jadranskog projekta, odnosno nužan korak prije konačne izgradnje centralnog uređaja za pročišćivanje. S ovim projektom stvorit će se uvjeti da se dijelovi kanalizacijske mreže koji su rađeni proteklih sedam godina spoje na zajednički sustav.
Najzahtjevniji radovi bit će upravo u Voloskom, jer treba položiti 400 metara tlačnog voda, pa molimo lokalno stanovništvo za razumijevanje zbog mogućih poteškoća u normalnom odvijanju prometa - kazao je direktor Komunalca Ervino Mrak.
Šef liburnijskog komunalnog poduzeća Ervino Mrak na jučerašnjoj je konferenciji za novinare naglasio kako su radovi na modernizaciji i izgradnji cjelovitog sustava sanitarne kanalizacije već dali prve konkretne rezultate.
- Evo, možemo se pohvaliti i prvim jasno vidljivim uspjehom, jer u Voloskom su se pojavile periske kojih nije bilo već tridesetak godina. To je i vizualni dokaz da se kvaliteta mora drastično popravila, koji potvrđuju i sva ispitivanja kakvoće mora - kazao je Mrak.

Izvor: www.novilist.hr