• hr
  • en
  • de
  • it

02.02.2011. Kapetan broda za 65 tisuća kuna

Alternativni i ubrzani sustav školovanja pomoraca u Hrvatskoj će biti izuzetno skup. Pomorski fakulteti i učilišta u Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku usuglasili su cijenu od 65.000 kuna za šestomjesečni tečaj nakon kojeg pomorci mogu pristupiti ispitu za kapetana i upravitelja stroja bez ograničenja.
- Slažem se da to nije malo, govori državni tajnik za more, Mario Babić, te ponovo naglašava kako u Nizozemskoj i Southamptonu isti tromjesečni tečaj sa prehranom i smještajem košta oko 6.000 eura. Dodaje kako fakulteti ne moraju uvesti novi sustav ako to ne žele, te najavljuje kako će uskoro o ovoj temi ponovo razgovarati s predstavnicima sindikata i fakulteta. Od sindikalista neće čuti puno pohvala barem ako je suditi po reakciji tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, Predraga Brazzodura, koji smatra da je predložena cijena užasno visoka i neopravdana.
- Varaju se na fakultetima ako misle da mogu pljačkati pomorce. Priznavanje svjedodžbi iz Europske unije moglo bi se dogoditi već sutra ako tako odluči resorno Ministarstvo i tu ne treba čekati ulazak Hrvatske u EU. Novci ne rastu na grani, već ih pomorci krvavo zarađuju riskirajući pritom vlastito zdravlje i živote i to bi gospoda s fakulteta morala znati, ističe Brazzoduro.
Upisi za alternativno školovanje su već počeli i traju do 28. veljače, a obuhvaćat će predavanja, numeričke vježbe i obavezan rad na simulatorima. Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Serđo Kos otkriva kako su predviđena dva termina od tri mjeseca za predavanja u ovoj godini, ali će ih ovisno o interesu polaznika, biti i više. Svotu od 65.000 kuna po polazniku vrlo konkretno komentira prodekan za stručno usavršavanje pomoraca na Pomorskom fakultetu, Dragan Martinović, ističući da je državni tajnik za more Mario Babić tražio da fakulteti dogovore cijenu, što su oni i učinili na temelju redovne satnice predavača i ostalih materijalnih troškova fakulteta.
- Cijena je realna. Sad će se opet pojedinci nabacivati cijenama u Southamptonu i Nizozemskoj, ali ako je tamo sve tako bajno i jeftino, što nisu svoje ljude već poslali tamo, pita se Martinović, čiji će stavovi sigurno izazvati mnoštvo reakcija, tim više što su i sami pomorci podijeljeni oko uvođenja alternativnog školovanja. Oko cijene će se vjerojatno složiti. Definitivno je previsoka.

Martinović:
Degradiranje zvanja Zar je omogućavanje nekome da postane kapetan ili upravitelj socijalna kategorija? Mi smo od početka kao fakultet bili protiv stjecanja najviših zvanja bez diplome, ali su nas kompanije svojim lobiranjem natjerale na ovakvo degradiranje zvanja. Kad je već tako moramo se boriti da alternativni model ipak ostane u institucionalnom okviru fakulteta, da polaznici dobivaju i ECTS bodove što im omogućava da se jednog dana uključe u redovni studij, kaže Dragan Martinović.


Izvor: www.zadarskilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top