• hr
  • en
  • de
  • it

01.12.2010. Nema više besplatnog sidrenja u Splitu

Stara želja gradonačelnika Željka Keruma da na Rivi, u samom srcu Splita, otvori ekskluzivnu marinu za jahte, mogla bi se ostvariti već u svibnju iduće godine, doznajemo od Aleksa Kvarantana, direktora gradske tvrtke "Splitska obala".
Marina bi bila otvorena od 1. svibnja do 1. listopada, cijena prve faze izgradnje sezonskog privezišta stajala bi između milijun i milijun i pol kuna, te bi to bio ujedno i prvi krupniji projekt koji bi realizirala nedavno osnovana tvrtka pod patronatom Banovine.
- Marina bi se prostirala na području mandrača ispred Lučke kapetanije pa do sredine Rive, odnosno do maloga mula, gdje bi se postavili pontoni s otprilike 120 vezova, koji bi imali kompletnu infrastrukturu potrebnu za nautički turizam, dakle struju, vodu, recepciju...
Točnu cijenu investicije još nismo utvrdili, no s obzirom na financijsku krizu, mislim da bismo prve godine mogli obaviti pola posla te kompletno urediti 60 vezova po cijeni od nekih milijun i pol kuna - tvrdi Kvarantan. Nova marina na Rivi, dodaje, bila bi otvorena samo tijekom turističke sezone, no i tih pet mjeseci bilo bi dovoljno da se u gradsku blagajnu sliju značajnija sredstva.
- Pokušat ćemo tim projektom riješiti promet u Gradskoj luci i spriječiti da se brodice sidre ispred Palače na divlje, bez ikakvog reda i bez plaćanja pristojbi. S druge strane, nautičarima bismo ponudili sigurno sklonište. Predviđamo da bi marina s punim kapacitetom po sezoni zarađivala oko dva i pol milijuna kuna, te bi bila itekako isplativa investicija.
Doduše, prve godine nakon otvaranja, dakle iduće ljeto, ne planiramo da će svi njezini kapaciteti biti popunjeni, no naš zadatak je da do 2012. godine reklamiramo taj prostor koji je zasigurno jedan od atraktivnijih na Jadranu, u samom središtu grada, s pogledom na Dioklecijanovu palaču. Uskoro ćemo raspisati i javni natječaj za nabavu pontona koji moraju biti betonski, te moraju zadovoljavati najviše kriterije i standarde koje propisuje i Hrvatski registar brodova.
Odlučili smo se za betonske pontone, umjesto drvenih koji su jeftiniji, ali isto tako su i manje kvalitetni te ne pružaju pravu zaštitu od vjetra i valova. Naruku nam ide i to što je prošla gradska vlast izradila kompletnu vjetrovalnu klimu za Gradsku luku, koja nam je potrebna za ovaj projekt, tako da ne moramo ulaziti još i u taj trošak - zaključuje Kvarantan.

Od svibnja do listopada
Iako se marina za jahte ispred Rive čini kao gotova stvar, dozvolu za postavljanje pontona treba još dati Splitsko-dalmatinska županija budući da je riječ o pomorskom dobru, a potrebno je i zeleno svjetlo Lučke kapetanije te odobrenje Hrvatskog registra brodova.
Marina će biti privremena, pa će se nautičari u njoj moći usidriti od svibnja do listopada, što je olakšavajuća okolnost za dobivanje potrebnih dozvola. Kao uvertira za otvaranje marine poslužit će, kaže Kvarantan, "Croatia boat show", koji se svake godine održava krajem mjeseca travnja.
- Gotovo je nemoguće na toj lokaciji otvoriti cjelogodišnju marinu jer su kriteriji za to puno stroži, te bi se trebao graditi pravi lukobran umjesto pontona s vezovima, što je ujedno i puno skuplja varijanta - objašnjava Aleks Kvarantan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr