• hr
  • en
  • de
  • it

01.04.2011. Napad pirata na kapetana iz Korčule

Kapetan Miro Alibašić iz Korčule, koji se prije 30-ak godina odselio u Ameriku, hrvatski je pomorac kojega su na tankeru "Zirku" zarobili somalski pirati.
Iako je njegovo ime bilo prekriveno velom tajne, u srijedu smo uspjeli doznati da je riječ o 50-godišnjem Miru Alibašiću, pomorskome kapetanu iz Korčule koji se odselio u Ameriku, nakon čega se vratio u Hrvatsku, u Korčulu, gdje živi s majkom Marijom Alibašić s kojom smo kontaktirali.
Bolesna žena, sva u suzama, zabrinuta za sina jedinca, kazala nam je da joj se Miro posljednji put javio u nedjelju, dan prije nego što će biti zarobljen.

- Kazao mi je da se ne brinem jer kroz opasno područje u vodama oko Somalije plove u konvoju s ostalim brodovima, koje predvode NATO-ovi ratni brodovi, i da će sve biti u redu. To je posljednje što sam od njega čula - rekla nam je uplakana majka Marija.
Ona nema drugih podataka o sinu i ne zna što je s njim u ovome trenutku. Iz Ministarstva mora i Sindikata pomoraca javili su da je njezin sin pokušao pobjeći piratima.

- Rekli su mi da su pucali na njihov brod, koji je iz Saudijske Arabije za Japan u tankovima prevozio smolu koja se prerađuje u naftu ili benzin. To je, koliko sam razumjela, bio konvoj humanitarne pomoći za Japan. Miro je, kako sam shvatila iz razgovora s njim, bio posljednji u konvoju, nešto sporiji. Kad su ga napali, branio se signalnim raketama i vodenim topovima, pokušavajući izbjeći pirate u cik-cak plovidbi. Uputio je i SOS, ali nitko im nije priskočio u pomoć - ispričala nam je Marija.

Rekli su joj da je Miro zarobljen, ali nije ozlijeđen.

Nitko od članova obitelji Alibašićeve sestre u Dubrovniku za sada ne smije davati izjave za medije, no kako doznajemo, još im nitko nije ni potvrdio koji je brod otet, odnosno je li riječ upravo o tankeru na kojem je Alibašić kapetan.

Veo šutnje oko ove otmice, zbog čega je navodno i NATO poduzeo širu akciju, dovodi se u vezu s dvjema neslužbenim informacijama.

Prva i puno bliža istini jest ona da je brod otela izrazito surova skupina pirata pa su stoga poduzete dodatne mjere opreza radi sigurnosti otetih pomoraca.

Druga informacija spada više u teorije zavjere i po toj je priči oteti brod prevozio posebnu vrstu smole koja je trebala služiti japanskim nuklearkama za ublažavanje posljedica katastrofalnog potresa i tsunamija, zbog čega se i spominje navodna NATO-ova povećana aktivnost.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr