• hr
  • en
  • de
  • it

01.03.2011. Uljanik plovidba preuzela tanker

Pod zapovjedništvom Lošinjanina Lina Sokolića, istog kapetana koji je lani iz »3. maja« preuzeo i tanker »Verige«, u riječkom je brodogradilištu obavljena primopredaja »Pomera« pulskoj Uljanik plovidbi. Puljani su tako dobili brod za prijevoz nafte i kemikalija, nosivosti 51.800 tona, a riječki škver novac.
Koliko točno, u naizgled dobrom raspoloženju, nisu se htjeli izjasniti ni čelnik »3. maja« Edi Kučan ni Dragutin Pavletić iz »Uljanik plovidbe«, osim što je u jednom naletu spomenuto da se radi o više od 200 milijuna kuna.
Pavletić je priznao da su četveromjesečni pregovori s »3. majem« bili »opterećeni odredbama ugovora« koji su potpisani prije dvije godine Opterećujući ugovor
U kraćim obraćanjima Kučana i Pavletića vladali su pomirljivi tonovi i međusobne riječi hvale. Prvi čovjek pulske brodarske kuće spomenuo je kako »Uljanik plovidba« u ovom trenutku ima pet naručenih brodova, od kojih su četiri bulk-carriera naručenih u matičnom »Uljaniku« te još jedan tanker kojeg trebaju izgraditi trećemajci.

- Mislim da to na najbolji način dokazuje našu privrženost domaćoj brodogradnji, zaključio je Pavletić. On je priznao da su četveromjesečni pregovori s »3. majem« bili »opterećeni odredbama ugovora« koji su potpisani prije dvije godine.
- Našli smo se tamo gdje smo se trebali naći još krajem listopada prošle godine, nije odolio da u odgovoru na novinarsko pitanje istakne Pavletić. Novi brodovi

Podsjetimo, u teškim pregovorima Puljani su tražili i naknadu pretrpljene štete zbog toga što brod nisu preuzeli odmah čim je dovršen, međutim, nakon što su trećemajci uzvratili na isti način od toga su odustali.
Odmah do »Pomera«, koji će najvjerojatnije danas isploviti na bunker u Ravennu, trećemajci su privezali i sister-ship »Velebit« koji će idući tjedan u dokovanje u »Lenac«. Vlasniku, zadarskoj »Tankerskoj plovidbi«, bit će isporučen u travnju ili svibnju.

Predsjednik Uprave »3. maja« Edi Kučan kazao je kako škver dobija dosta upite za gradnju novih brodova te da je vrlo izvjesno da će švedski brodar »Wisby« osnažiti ugovore za još dva asfalt tankera, što bi bili treći i četvrti brod u nizu. No, da bi mogao ugovoriti nove poslove, program restrukturiranja »3. maja« mora dobiti zeleno svjetlo u Bruxellesu.

Izvor: www.novilist.hr