• hr
  • en
  • de
  • it

01.03.2010. U zatočeništvu osam brodova i 170 pomoraca

U zatočeništvu somalijskih pirata trenutačno se nalazi osam brodova i jedna barža, a na njima 170 pomoraca, što je više nego dvostruko manje u odnosu na prije godinu dana, kad su pirati u zatočeništvu držali 20 brodova i 350 članova posade. Brodove i pomorce zločinci puste na slobodu nakon što njihove kompanije isplate otkupninu koja se kreće, tvrde upućeni, od milijun dolara do čak sedam milijuna dolara. Prema podacima koje smo dobili od Sindikata pomoraca Hrvatske, prije desetak dana jedan ratni brod za koji se pretpostavlja da je vijao zastavu SAD-a uplovio je među otete brodove na sidrištu Guracad, na sjeveroistočnom dijelu somalijske obale, po kojemu su pirati zapucali, ispalivši 70 hitaca iz oružja velikog kalibra. Ratni brod se nakon toga povukao, ne uzvrativši vatru. Među otetim brodovima bio je i tanker za prijevoz kemikalija »St. James Park« pod zastavom Velike Britanije, s 26 članova posade (Rusi, Turci i Bugari) pun opasnog tereta, koji su nakon ovog incidenta pirati premjestili na novo sidrište Kolub, na vrlo nepristupačnom području.
I dok britanski vrhovni sud preporuča brodarima da pregovaraju s piratima u slučaju zapljene broda i zarobljavanja posade, američka strana poručuje da s njima ne treba pregovarati ako ima naznake da se iza svega krije - terorizam.
Za prolaz tim kriznim područjem posada svakog broda posebno se pripremi. Tako na nekim brodovima za vrijeme plovidbe, osim što uključe sve vodene topove, koji »peru« palubu i oplatu na bokovima broda, na brodsku ogradu postave i bodljikavu žicu, kroz koju onda puste - struju.
Na brodovima za krstarenja kao oružje u borbi protiv pirata koriste i zvučne »topove«, odnosno uređaje koji proizvode visokofrekventne zvukove jačine 140 decibela, koje ljudsko uho ne može podnijeti. U novije vrijeme, u svrhu obrane od pirata, na neke brodove počeo se ugrađivati laserski uređaj koji na udaljenosti više od dvije nautičke milje kod napadača izazove mučninu i dezorijentaciju.
Posade onih brodova koji nisu opskrbljeni takvim sofisticiranim uređajima, zločince u malim brzim čamcima »bombardiraju« komadima drvenih gredica i čeličnim spojnicama, koje inače služe za učvršćivanje kontejnera. Prolaz kroz Adenski zaljev osigurava 25 ratnih brodova
Od kraja 2008. plovidbu trgovačkih i putničkih brodova kroz Adenski zaljev osigurava oko 25 ratnih brodova iz više zemalja, a za plovidbu kroz taj »koridor straha«, dugačak 500 nautičkih milja, svaki brod se posebno pripremi. Manji brodovi, koji ne mogu razviti brzinu veću od 15 čvorova, plove u konvojima uz oružanu pratnju, dok oni veći, posebice kontejnerski, koji plove brzinom od oko 25 čvorova, imaju visoku palubu, uglavnom plove bez pratnje.
Pirati zaobilaze ruske i izraelske brodove
Na brodovima za kružna putovanja kao osiguranje u pravilu plove naoružani bivši britanski i izraelski komandosi, što zapovjednici tih brodova ne gledaju uvijek blagonaklono, s obzirom na to da ti »opaki momci« prije svega iznimno dobro pucaju, a manje su vični da opasne situacije rješavaju mirnim putem. Na kruzerima su često zaštitari i Gurke, pripadnici nepalskog ratničkog plemena, koji pak fanatično revnosno obavljaju svoju zaštitarsku zadaću. Na brodovima koje štite, Gurke obavezno istaknu i svoju zastavu, što je znak piratima da je takve brodove bolje ne napadati. Poznato je da pirati samo zabunom mogu napasti izraelske i ruske brodove, jer su na njima posade koje dobro znaju koristiti vatreno oružje.
Pirati - gusari bez »poslodavca«
U povijesti je poznato da su gusari pljačkali i ratovali u ime nečijih »uzvišenih političkih ciljeva«, odnosno to su činili »s blagoslovom« neke države ili »okrunjene glave«. Gusari su postajali piratima kad bi ostali bez posla, odnosno bez poslodavca, a tada bi pljačkali i ratovali isključivo za svoj račun. Somalija je zemlja bijede, a tamošnjim dječacima pirati su idoli, kao našima nogometaši. Naime, somalijski pirati koji neposredno sudjeluju u otmicama brodova za takav obavljeni posao zarade nekoliko stotina dolara, a pri tome svom poslodavcu priskrbe zaradu (otkupninu) od nekoliko milijuna dolara.

Izvor: www.vjesnik.hr Damir Erceg

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top